Všechny potraviny původem z Polska se v poslední době staly synonem pro nekvalitu a šizení – obzvláště u masa a uzenin. Polský salám se ale jmenoval polský daleko dříve, než tlak supermarketů dostal kvalitu saláma do kolen, a je škoda jej úplně zavrhnout. V obchodě už tenhle salám v dobré kvalitě nepořídíte, ale je celekm jednoduché na něj zpracovat zybtkové maso ze zabijačky.
Ingredience na polský salám
- kilo hovězího zadního
- kilo předního hovězího
- kilo věpřového výřezu ( může se jednat i o zbytky ovarového kolena)
- 4 kila tučného vepřového bůčku
- polohrubou mouku nebo krupici
- na kilo směsi pak
- 25 g soli
- 4 g pepře
- 30 g cibule
- 10 česneku
- 4 g sladké papriky
- 1g drceného česneku
- umělá střeva průměr 3-5 cm
- vodu na ztekucení
Recept
- přední, zadní hovězí a tučný výřez na velmi jemno umeleme – můžeme použít i tyčový mixér
- tučný bůček nakrájíme na kostičky cca 5cm velké
- přidáme na jemno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek
- necháme přes noc v lednici
- druhý den vymícháme jemnou hovězí spojku, přidáme tučný výřez a koření
- spojka musí být dost tekutá, při vymíchání si proto pomůžeme vodou
- pak smícháme s proužky nakrájeného bůčku, a velmi dobře promícháme
- plníme do střev asi po 30-40 cm, směs by měla být celkem řídká
- dobře stáhneme konce provázkem
- vaříme ve vodě 90 stupňů asi hodinu
- dále pak udíme nejméně 4 hodiny teplým kouřem
Ano, přesěn tak. Polský salám je Polský salám 🙂
Ten bůček opravdu 5cm kostky?