Polský salám

Všechny potraviny původem z Polska se v poslední době staly synonem pro nekvalitu a šizení – obzvláště u masa a uzenin. Polský salám se ale jmenoval polský daleko dříve, než tlak supermarketů dostal kvalitu saláma do kolen, a je škoda jej úplně zavrhnout. V obchodě už tenhle salám v dobré kvalitě nepořídíte, ale je celekm jednoduché na něj zpracovat zybtkové maso ze zabijačky.

Ingredience na polský salám

  • kilo hovězího zadního
  • kilo předního hovězího
  • kilo věpřového výřezu ( může se jednat i o zbytky ovarového kolena)
  • 4 kila tučného vepřového bůčku
  • polohrubou mouku nebo krupici
  • na kilo směsi pak
  • 25 g soli
  • 4 g pepře
  • 30 g cibule
  • 10 česneku
  • 4 g sladké papriky
  • 1g drceného česneku
  • umělá střeva průměr 3-5 cm
  • vodu na ztekucení

Recept

  • přední, zadní hovězí a tučný výřez na velmi jemno umeleme – můžeme použít i tyčový mixér
  • tučný bůček nakrájíme na kostičky cca 5cm velké
  • přidáme na jemno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek
  • necháme přes noc v lednici
  • druhý den vymícháme jemnou hovězí spojku, přidáme tučný výřez a koření
  • spojka musí být dost tekutá, při vymíchání si proto pomůžeme vodou
  • pak smícháme s proužky nakrájeného bůčku, a velmi dobře promícháme
  • plníme do střev asi po 30-40 cm, směs by měla být celkem řídká
  • dobře stáhneme konce provázkem
  • vaříme ve vodě 90 stupňů asi hodinu
  • dále pak udíme nejméně 4 hodiny teplým kouřem

Napsat komentář