Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku – jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují. Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco podobného.
Když jsem nad tím pak přemýšlel, došlo mi, že zelňačka, kterou děláme u nás bude asi nějaká jiná. Tam totiž vepřového masa padne habaděj.
Zelňačka – základ je vepřové maso
Těžko najdete podobnou polívku, která takhle bude klamat tělem. Úplně první věc, která člověka napadne je, že zelňačka rovná se zelí. Takže zelenina. Jenže u nás se už léta vaří taková, která sice zelí samozřejmě taky obsahuje, ale podíl masa (o kterém se v jejím názvu vůbec nemluví) má výrazně vyšší. Dokonce bych řekl, že vepřové tady hraje hlavní roli. Nevím, jestli je to nějaká naše krajová specialita, která do zelňačky s klobásou používá masový základ – vepřové. Spousta lidí má tuhle polévku zafixovanou jako jídlo chudých, maximálně doplněných o brambory. Když bych to ale srovnal s jinými – třeba gulášovou, držkovou nebo játrovou polévkou – tak ta naše je v obsahu masa jasný vítěz. Jediná (která mi napadá ) je snad zabijačková polévka – tam byste zeleninu pohledali.
Tajemství , jestli se to tak dá nazvat, je jedno jediné – jiný poměr masa a zelí, který máme na zelňačku s klobásou – Pohlreich by se asi možná divil. Jasným základem je vepřové maso – dáváme čtvrt kila vepřové krkovice, čtvrt kila uzeného a čtvrt kila domácích klobás. Jelikož klobásy používáme ty domácí, můžu zodpovědně říct že základem je tři čtvrtě kila masa. Když k tomu dopočtete ještě sádlo na osmažení cibulky na základ, už Vám zelňačka s klobásou nepřijde jako skoro vegetariánské jídlo – naopak. Co by taky jinak na webu o vepřovém a zabijačkách tenhle článek taky dělal …