Zabijačková polévka – nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku – zabijačkovou polévku – prdelačku. Po pravdě nedovedu posoudit, jak moc se ten jeho pokus blíží originálu. U nás bysme se o podobný bastl asi nikdo nikdy nepokusil. Řezník by mu totiž asi ruce zpřerážel ….

Poctivá zabijačková polévka je skutečný luxus

Zabijačková polévka se na normální zabijačce dělá až z vývaru, který zbývá po ovaru a vaření domácích jitrnic a jelítek. Proto také nebývá žádné neštěstí, když některá z jitrnic nebo jelit praskne – jejich obsah totiž skončí právě v samotné polévce.  Černá zabijačková se polévce říká proto, že je do ní přidávána vepřová krev – pozor, nesmí být sražená. Existuje totiž ještě tzv. světlá jitrnicová polévka, která se připravuje podobně, jen bez přídavku čerstvé krve.  Tady je recept na zabijčkovou polévku tak, jak se dělá běžně v Čechách, na Moravě se poněkud liší v poměrech a druzích koření.

Vepřovou krev, kterou jsme pečlivě uchovali hned po porážce, použijeme mimo jiné právě na černou zabijačkovou polévku.  Potřeba je pak ještě klasické zabijačkové koření – sůl, pepř, majoránka a česnek

Zabijačková polévka 1

Do krve vmícháme téměř do měkka uvařené kroupy , pozor na sražení krve, i teď stále mícháme

Zabijačková polévka 2

Podle potřeby ještě dochutíme, nezapomeňte, že v kotli na nás čeká ještě hezkých pár litrů vepřového vývaru po ovaru, jitrnicích a jelitech. Teď vlastně připravujeme takový „polévkový koncentrát“ 🙂

Zabijačková polévka 3

Za stálého míchání pak vlijeme smíchanou směs krup, krve a koření do kotle s vývarem.

Zabijačková polévka 4

 

Vepřovou krev a kroupy vléváme do kotle pomalu a postupně, ne, že jí tam zvrhneme celou najednou.

Zabijačková polévka 5

Polévka se začíná pomalu barvit, čerstvá červená vepřová krev se po nalití a vmíchání do horkého vepřového vývaru rychle barevně mění, do temně hnědé barvy

Zabijačková polévka 6

Polévku pak necháme pomalu dojít, samozřejmě za stálého míchání. Pod kotlem už téměř netopíme, nbeo jen velmi, velmi zvolna …

Zabijačková polévka 7

A takhle vypadá zabijačková polévka na talíři. Samozřejmě s chlebem …

Napsat komentář