Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku – zabijačkovou polévku – prdelačku. Po pravdě nedovedu posoudit, jak moc se ten jeho pokus blíží originálu. U nás bysme se o podobný bastl asi nikdo nikdy nepokusil. Řezník by mu totiž asi ruce zpřerážel ….
Poctivá zabijačková polévka je skutečný luxus
Zabijačková polévka se na normální zabijačce dělá až z vývaru, který zbývá po ovaru a vaření domácích jitrnic a jelítek. Proto také nebývá žádné neštěstí, když některá z jitrnic nebo jelit praskne – jejich obsah totiž skončí právě v samotné polévce. Černá zabijačková se polévce říká proto, že je do ní přidávána vepřová krev – pozor, nesmí být sražená. Existuje totiž ještě tzv. světlá jitrnicová polévka, která se připravuje podobně, jen bez přídavku čerstvé krve. Tady je recept na zabijčkovou polévku tak, jak se dělá běžně v Čechách, na Moravě se poněkud liší v poměrech a druzích koření.
Vepřovou krev, kterou jsme pečlivě uchovali hned po porážce, použijeme mimo jiné právě na černou zabijačkovou polévku. Potřeba je pak ještě klasické zabijačkové koření – sůl, pepř, majoránka a česnek
Do krve vmícháme téměř do měkka uvařené kroupy , pozor na sražení krve, i teď stále mícháme
Podle potřeby ještě dochutíme, nezapomeňte, že v kotli na nás čeká ještě hezkých pár litrů vepřového vývaru po ovaru, jitrnicích a jelitech. Teď vlastně připravujeme takový „polévkový koncentrát“ 🙂
Za stálého míchání pak vlijeme smíchanou směs krup, krve a koření do kotle s vývarem.
Vepřovou krev a kroupy vléváme do kotle pomalu a postupně, ne, že jí tam zvrhneme celou najednou.
Polévka se začíná pomalu barvit, čerstvá červená vepřová krev se po nalití a vmíchání do horkého vepřového vývaru rychle barevně mění, do temně hnědé barvy
Polévku pak necháme pomalu dojít, samozřejmě za stálého míchání. Pod kotlem už téměř netopíme, nbeo jen velmi, velmi zvolna …
A takhle vypadá zabijačková polévka na talíři. Samozřejmě s chlebem …