Nedávno jsem byl svědkem (a později i přímým účastníkem) docela bouřlivé diskuse o uzení, uzeninách a nakonec i o uzeném mase. Nebyla to překvapivě diskuze u piva v hospodě, ale při rodinné oslavě. A tak byla sestava diskutujících poměrně rozmanitá – od jednoho vegana(to byl jeden extrém) přes několik úplně běžných jedlíků čehokoli co je dobré až po trojici fundamentalistů přes maso – pro které jak denně nenajdou na talíři kus vepřového tak mají opravdu, ale opravdu hodně zkažený den.
Bylo docela zajímavé sledovat různé názory – a nejvíc mě nezaujaly překvapivě ty extrémní pozice, ale ty které by se nechaly označit jako „zlatý střed“. Asi ten nejpřekvapivější byl pro mě ten, že uzené maso je přežitek. Doslova a do písmene to znělo jako technologicko-historický přežitek. Myšlenka měla docela hlavu a patu a vycházela z toho, že uzení – tahle starodávná technologická úprava masa zabraňující jeho zkažení už nemá v dnešní moderní době co dělat. Když bych tuhle myšlenku popsal krátce v bodech, vypadal názor na uzené maso takhle:
Uzené maso – Proti
- Vepřové si nenosíme ze zabijačky, ale ze supermarketu. Zabalené, naporcované, zachlazené nebo zmražené. Není potřeba jej udit abychom jej uchovali déle
- Když už je někdo náhodou takový blázen jako my že má maso z domácí zabijačky, disponuje bezedným mrazákem který prase bezpečně uschová na docela dlouhou dobu
- Uzené maso a uzeniny nejsou zdravé. Prokazatelně není zdravé kouření, a uzené maso je něco dost podobného. Nejde to sice na plíce, ale na žaludek
- Uzené maso kupované v obchodech je napumpované potravinářskou chemii . Což je asi pravda – když se uzený bůček může prodávat levněji než jen čistý bůček je asi něco fakt špatně
- Do uzenin se semele veškerý bordel který se nedá z prasete jinak udat. Pak se to dokoření, obarví a šup s tím na pult. Tak je jasné že prase není jen z kotlet a nebo z vepřové panenky .
- Doma uzené maso je tak aromatická záležitost že nejde použít prakticky jinak než do flíčků nebo do uzené polévky. A když se koupí uzené maso v obchodě a uvaří se, má pak uzený vývar dost divnou barvu a chuť – viz předchozí bod o potravinářské chemii
Samozřejmě že druhá strana názorového spektra se nenechala odbýt a argumentovala následovně
Uzené maso – Pro
- To že si lidi neudí maso doma nebo u někoho o tom vědí že to dělá správně a poctivě je chyba a důkaz toho že lidi jsou definitivně zblbnutí marketingem a reklamou. Přijde asi brzo konec světa
- Správně uzené maso vydrží bezpečně hezkých pár měsíců a nedá se srovnat s tou parodií na uzené z obchodů co je po třech dnech ve špajzu zelená
- Není moc lepších věcí než uzené maso, chleba, kyselá okurka a pivo. Kdybychom měli jídlo jen pro to, abychom do sebe dostali živiny, jedli bychom amarouny. Jídlo je hlavně od toho, aby si člověk pochutnal – a uzené maso není výjimkou
- Uzeniny v obchodě kupuje jen dobrodruh – tedy ty z velkých masokombinátů. Díky bohu už existuje spousta normálních řezníků, kteří uzeniny dělají a umí to
- Nakládání masa na uzení je rituál, stejně tak samotné uzení masa. Kdo to nikdy nezažil a nezkusil až do konce, kdy se uzené koštuje přišel o hodně
- Uzené maso se nechá krásně konzervovat i v sádle nebo ve sklenicích v laku – stejně jako jiné uzeniny – třeba domácí klobásy. V dnešní době kdy se člověk bojí kousnout do salámu bez přečtení jeho složení je uzené jako dárek zabalené v mastném papíře dárek který každému udělá radost
- Uzení masa v domácích udírnách patří ož od nepaměti ke každé správné vesnici.
Debata se docela dlouho nesla a neměla jednoznačného vítěze. Že by jedna strana přesvědčila druhou a vegetarián dal za pravdu oběma vypaseným masožroutům – to se stát nemohlo. Veselé ale bylo, že prakticky všichni postupně ujídali z nakrájených kousků masa a klobás co byly na stole. Jasně, byla tam i zelenina, nějaké chlebíčky – zkrátka normální rodinná akce. Ale uzené maso rozhodně nezůstalo na stole jako poslední. Docela fajn zjištění 🙂
Dobrý den , mohly byste poradit jak skladovat uzené maso po delší čas vždy po 14 dnech ztvrde, jinak během týdne exkluziv. děkuji Kalina.