V dnešní době je normální jateční váha pro prase mezi 110-130 kilogramy živé váhy, dost často to bývá i mnohem méně. Důvodů, proč tomu tak je bude určitě více. Dříve se uvádělo, že od živé hmotnosti prasete kolem jednoho metráku prase už neroste, jen tuční. Česky řečeno, hmotnost prasete se sice zvyšuje, ale je to na úkor přírůstku sádla, ne svaloviny – chcete li libového masa.
Prasata, která se chovala na sádlo, se poráží o něco později, právě z tohoto důvodu.
240kg prase je prase s velkým p
I proto nás potěšili fotky, které nám přes zabijačkový facebook poslal náš fanoušek Marek ( za krásné fotky moc děkujeme). Tohle prase totiž není žádný vysportovaný stokilový atlet – vážilo totiž 240 kilo. Prostě tohle je Prase s velkým P. Přesně tihle čunící se na vesnicích dříve chovali běžně, výjimkou nebyly ani kusy o hmotnosti tří metráků . Prostě pořádné prase, které o zabíjačce dalo nejen dost masa, ale i pěkných pár kilo sádla. Že maso bylo tučnější tehdy asi nikomu moc nevadilo. Dnes je v mediích sádlo prezentováno skoro jako třídní nepřítel, jako příčina většiny civilizačních chorob, cukrovkou počínaje a infarktem konče. A tak se vesele peče a smaží na palmovém oleji, dovezeném přes půl zeměkoule, vypěstovaném na palmových plantážích kvůli kterým bijí ekologické organizace na poplach už léta. Divná doba.
Koukněte se na fotky, jak takové pořádné prase vypadá – pomalu se ani do necek nevejde. Podle slov Marka – autora fotek – z něj měli kolem 30 litů sádla. Pro někoho kdo si tohle množství nedovede představit to jsou zhruba tři kýble 🙂 Prostě pořádné prase