Zní to divně – venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít – na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým knedlíkem. Stačí jen trocha fantazie, a strčíte do kapsy všelijaké argentinské, uruguajské nebo bůh ví jaké hovězí – normálním českým prasetem.
Pečený bůček je skvělý kdykoliv – jdeme na to
Na suroviny a přípravu je bůček hrozně jednoduchý, a zvládne jej určitě každý, kdo někdy držel v ruce vidličku a nůž. Potřebujete jednoduché suroviny – česnek, sůl, červenou papriku a černhé pivo. A samozřejmě bůček – my jsme vzali pořádný, asi 4 kilový kus bůčku z kostí – a takhle to vypadalo :
Pořádný kus bůčku v celku se nám jen tak tak vešel do pekáče. Hmotnost kusu masa něco málo přes 4 kila
o kůže jsme udělali ostrým nožem asi centimetrové zářezy, pečlivě nasolili a posypali červesnou sladkou paprikou.
Náš pekáč byl bohužel menší než kusu samotného bůčku. Proto jsme pro marinování použili velký pytel z poutravinářské folie. Směs na marinování děláme z černého piva, česneku a soli. Bůček jsme nechali v chladu stát 24 hodin. Kdžy bychom ale použili rychlosůl, mohli bychom dobu marinování zkrátit na polovinu.
A takhle vypadá bůček po 3 hodinách pomalého grilování. A musím říct, že chutná ještě mnohem lépe než vypadá…
Když maso vezmete na začátku nejdřív z prudka, a pak pomalu dopékáte, bude krásně šťavnaté i hluboko uvnitř. Po pravdě jsem nemyslel, že 4 kila masa mohou zmizet takhle rychle …. 🙂
Dobrý den chtěl jsem se zeptat na recept bůček na grilu https://www.zabijacky.cz/recepty-na-veprove-maso/grilovany-bucek/. Vypadá krásně a chtěl bych ho zkusit zajímá mě jak dlouho byl bůček v grilu při jaké teplotě a jaká by měla být teplota uvnitř masa. Děkuji za odpověď Milner
Byl to dlouho pečený kus bůčku – počítejte tak 3-4 hodiny při teplotě kolem 130-150 stupňů, nepřímo grilovaný