Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí – pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být grilované. Zapomeňte na drahé argentinské hovězí steaky, u kterých při každém soustu počítáte, kolik Vás ten kousek hovězího stál. Vepřové koleno je za pár korun, a přesto je to neuvěřitelná dobrota. Vzpomínáte, když populární plešatý šéfkuchař naučil Čechy kupovat líčka – úplně zapomenutý kus masa ? Zdánlivě odpadní maso se stalo žádané a dneska je skoro k nesehnání, a nebo za hrozné peníze. A s pečeným kolenem je to podobně.
Jednoduchý recept na pečené koleno
Na přípravu budete hledat těžko jednodušší recept – vepřové grilované kolrno potřebujete jen osolit, opepřit a podlít trochou světlého piva. A to jsou věci, které najdete při každém grilování. Snad jediné ne zrovna běžné koření bude kmín – ale i ten se v kuchyni vždycky najde.
Pečené koleno je při grilování potřeba před grilováním trochu nařezat. Kůže pak vytvoří nádhernou mozaiku a maso se lépe propeče . Nezapomínejte, stále mluvíme o vepřovém mase. Zapomeňte na nějaký olej . Jen kdyby Vaše prase bylo mimořádný atlet, sáhněte po vyškvařeném sádle. Nikdy ne po ničem rostlinném . To by byl hřích
Koleno nařežeme, solíme a opepříme, a zalijeme světlým pivem smíchaným s trochou soli a kmínu. Při grilování asi nebudeme používat klasický pekáč, a tak sáhneme po normální hliníkové misce
Vepřové koleno pečeme tsk 2-3 hodiny podle velikosti a výkonu grilu. Nezapomínáme samozřejmě pravidelně polévat vypečenou šťávou. Jen pozor, podlévat pivem musíte hlavně to koleno 🙂