V polovině srpna vrcholí čas letního grilování, a Češi grilování milují. Když pomineme reklamní masáž o kvalitě hovězího steaku (ideálně ze zahraničí a za dost šílené peníz ) která se na nás hrne z televize z úst kuchařských i jiných estrádních celebrit, tak nejčastějším masem,končícím na roštu grilu bude vepřová krkovice. Pečená je rychle, dobře se nakládá do marinády, cenově je to přijatelný kus masa, a nepotřebujete být profesionální kuchař, abyste tenhle kus vepřového na grilu zvládli správně a rychle. Ale přitom existují daleko lepší a chutnější kusy vepřového, se kterými se můžete při letním grilování předvést. Nezapomněli jste náhodou na grilované vepřové koleno?
Možná máte obavu z toho, že tak velký kus masa na grilu nedokážete správně propéct, a nebo že to bude trvat moc dlouho. Klasické pečené koleno na grilu přeci jen chvíli trvá. Rádi bychom Vaše obavy rozptýlili, a ukázali Vám způsob, jak takové pečené koleno zvládnete úplně pohodlně na grilu za pár desítek minut a ještě u toho budete popíjet pivo. Tou fintou , která vám zkrátí spoustu času a ušetří nervy je klasická zabijačková pochoutka – ovarové koleno. Vtip je v tom, že koleno připravíte klidně den ( ale třeba i jen pár hodin) předem, doma na sporáku, jako klasický ovar. A jak tedy na to?
Připravujeme vepřové koleno – postup
Koleno připravíme klasicky jako ovar – tzn. vaříme asi hodinu a půl až dvě na mírném plameni, se solí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Na gril ho můžeme dát jak horké, tak i vychladlé
Takové koleno bude krásně šťavnaté, a nestane se nám to, že by bylo maso vysušené. Navíc koleno patří přeci jen k těm tučnějším kusům vepřového masa…
Koleno pečeme minimálně na začátku docela zprudka, aby se vytvořila kůrčička a šťíva zůstala uvnitř masa.
Jde to docela rychle – teď už pečete jednou vařené, nebo silně předvařené maso
Trocha kouře z grilu při pečení kolena rozhodně neuškodí …
A zdá se že je hotovo, ani ne za hodinu koleno vypadá takhle. Pečeno na klasickém grilu na dřevěné uhlí
Teď už zbývá koleno jen naporcovat
a i uvnitř je krásně růžové a šťavnaté …