Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě není prase jako prase 🙂
Každý, kdo projíždí západočeskými Přešticemi, jede kolem pomníku dvou prasat v životní (zlí jazykové říkají v jateční) velikosti. Nevím o žádném jiném městě, které by podobnou sochu mělo , a jeho občané na svoje prase byli patřičně hrdí. Protože je prostě na co!
Přeštické prase bylo vyšlechtěno na konci 19. století na západě Čech
Křížením českého hřebenáče a bavorského strakatého prasete. Rodová linie ale není úplně čistá, je velmi pravděpodobné, že v krvi přeštických prasat najdeme i další genetické linie, byť minoritní. V padesátých letech 20-tého století pak díky vzniku velkochovů a centralizaci československého zemědělství, a orientaci na chov pouze bílého prasete. Přeštíkům pak nastávají popravdě chmurné časy, a udržet se komunisté ještě pár let u moci, patrně by se dostalo do červené knihy ohrožených druhů. Bohudíky to tak nedopadlo.
To je ale masíčko
Dnešní váha produkce přeštických prasat na celkové produkci ( a brutálních mírách dovozů vepřového ze zahraničí) je zcela zanedbatelná. Což je ale obrovská škoda, protože maso přeštických prasat je chuťově o dost jinde, než z klasického bílého vepře.
Přeštické prase je spíše typ masosádelného prasete, a silné pláty hřbetního sádla jsou u něj pochoutkou nejen na pouhé škvaření, a i na výrobu slaniny. Chovná hmotnost u těchto druhů prasat je vyšší než současné běžná, a dosahuje obvykle přes 200 kilo u sviní i u kanců. Pokud je ale prase z domácího chovu, není neobvyklá ani váha atakující 300 kilo. Takové maso je pak prorostlé, ale chuťově zajímavé – například vepřová panenka nebo pečeně jsou v pravdě lahůdkovou záležitostí.
Pokud je jeho hmotnost při porážce do 100 kilogramů, používá se pro výrobu šunky – žádné srovnání v tu chvíli nesnesou ani výběrové šunky, které znáte ze supermarketů
Odolné a otužilé prase
Samotné přeštické prase je odolné a otužilé, a každý jej hned pozná díky černostrakaté barvě a velkým sklopeným uším. Do českých chlévů se vrací , sice pomalu ale vrací. Řezníci jej nemají na domácí zabijačce moc rádi, špatně se jim čistí od chlupů a štětin. Není sice tak chlupaté jako Mangelice, ale proti běžnému bílému praseti je chlupaté až až. Maso ale určitě poznáte, je opravdu jiné.