Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky – vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice. Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka – to všechno samozřejmě k zabijačce patří. Ale jitrnice – ta nechybí nikdy. Dalo by se říci, že jitrnice je skutečnou královnou každé domácí zabijačky.
Výroba zabijačkových dobrot není složitá
Na výrobu i suroviny jsou jitrnice celkem jednoduché , ostatně jako většina zabijačkových dobrot. Regionálně se postup a suroviny mohou docela lišit, my používáme tenhle recept na jitrnice, který je ověřen lety zkoušení starých řeznických mistrů, a předává se z generace na generaci. Až takovou domácí jitrnici ochutnáte, zjistíte, že chutná jinak než ta kupovaná ze supermarektu. I když i na domácí zabijačce se pro výrobu jitrnic používá méně kvalitní druhy masa, tak oproti jitrnicím ze supermarketu je to stále ještě jiná liga.