Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu „je to samá kost a není na tom žádný maso“ je sice z části pravdivé, na druhou stranu se tenhle druh vepřového ideálně hodí k letnímu grilování. Ve většině řeznictví koupíte už vepřová žebra naporcovaná, a koupit celý plát v celku bývá někdy oříšek. Ale právě grilování celého velkého kusu dodá celému grilování úplně jiný nádech – nepečete totiž kousky, ale pořádný „flák masa“ 🙂
Příprava vepřových žeber na grilování není vůbec složitá a zvládne jí každý začátečník. Můžete je sice nechat marinovat v roztodivných omáčkách – a na internetu jich najdete celou řadu, a pochází především ze Států ( tam je grilování tak trochu úchylkou pro velkou část populace). Českou klasikou jsou ale žebra posolená, a pokapávaná marinádou se soli, pepře, česneku a piva. Často se setkáme s tím, že při grilování se k polévání používá jenom pivo.
Grilování žeber je velice rychlé
Samotné grilování je velmi rychlé , podle teploty grilu trvá několik málo desítek minut, problém není ani nedopéct, spíš nepřipálit. Maso z žeber obsahuje podle tučnosti vepřového relativně velké množství mezižeberního tuku, a obvykle jej není třeba nějak dále mastit špekem, sádlem nebo rostlinným olejem ( ble ! ) , rychle se propéká a získává při grilování nádhernou barvu.
Až tedy budete při zabijačce opět přemýšlet o tom, zda vepřová žebra rozporcovat do pytlíků do mrazáku, zkuste nechat kus žeber v celku tak jako my. Ty naše byly krátce zauzené, používáme je i normálně běžně v kuchyni – ale to při grilování vůbec nevadí – naopak.