Pod domácí zabijačkou si asi většina z nás představí klasické Ladovské obrázky. Zasněžená vesnice, kouřící komíny chalup a chrochtající čuník v chlívku. Současná realita je ale přeci jen trochu jinde. Sníh najde člověk v posledních letech jen vysoko na horách, většina domů na vesnici už topí plynem, kouřící komín by jeden pohledal. A chlívek u domu ? V novostavbách těžko, a ve starých domech je už většinou z chlívku dílna nebo sklad všeho možného. A přeci se domácí zabijačky pořád dělají, a neubývá jich. Kde se tedy ti čuníci berou ? V supermarketu prase nekoupíte. Ale na malých farmách jsou prasata pořád k mání, stačí se poptat.
Není prase jako prase
My jsme takovou farmu našli, je kousek od Prahy, necelou půlhodinu autem. A na ní spoustu čuníků, stačí si jen vybrat. Třeba podle velikosti – od těch meších až po pěkné, dvou set kilové čuníky. Takže jestli nejste moc na tučné, berete menší, jestli naopak prorostlý vepřový bůček a pěkné bloky sádla , také máte kam sáhnout.
Vidíte, v jaké jsou prasata kondici. Dokonce Vám asi bude líto, že to vaše půjde na porážku. Maso je ale maso 🙂 Nemluvíme tady o nějakém „kultu biovepřového“ . Prostě normálně poctivě vykrmené prase. Žádné pytle s krmou směsí pro velkochovy tady nenajdete. Tyhle prasátka baští krmné brambory a pšenici, která vyroste na k farmě přilehlých polích. Jsou to ty samé brambory, které si tady místní lidé z okolí kupují na uskladnění. Selata tady dokrmují mlékem, které produkují jejich krávy. Z pivovaru ze Smíchova se jim vozí pivovarské mláto. Žádné bláznění to biokvalitě, která se liší od normálního masa stejně jen nálepkou. Prostě normálně poctivě vykrmené venkovské prase – nic míň , nic víc 🙂 Taky máte chuť ? Roblínská farma je kousek za Prahou Radotínem – tel. 736 168 379
Čuníka vyženou z chlívku, a normálně zváží. Váha je to pořádná, protože některé prasata jsou pořádní mackové. Nemusíte bmít ale strach, že vám naloží do auta živé prase. Naopak, většina lidí si ho nechá přímo tady porazit a buď rozbourat na maso, nebo si prostě prase odveze v půlkách.
Určitě plánujete dělat doma černou polévku, nebo kroupová jelita. Pokud chcete, vepřovou krev vychladí tak,a by se nesrazila, a odlijí pro pozdější použití.
Totéž platí i o vnitřnostech – cokoli budete ( a nebo nebudete) z prasete potřebovat, je k mání. Vepřová hlava, játra, srdce i další vnitřnosti. Pokud neumíte vepřovou půlku rozbourat sami, řezník je k ruce a rozporcuje maso tak jak potřebujete
Jestli chcete, můžete u zabíjačky přímo být. Pokud na to nemáte tu správnou náturu, nikdo se nebude mračit, když si přijedete až pro rozbourané maso nebo vepřovou půlku. A pak už je to jen na vás, jestli všechno maso skončí v balíčcích v mrazáku, nebo o víkendu vyzkoušíte domácí jitrnice, nebo černou polévku. Z domácího prasete to totiž bude pořád domácí zabijačka 🙂