Doby, kdy na vesnici skoro v každém druhém chlívku chrochtalo prase (a v každém první chrochtala dvě) jsou už bohužel dávno pryč. Mohlo by se tedy zdát, že domácích zabijaček bude ubývat společně s doma chovanými čuníky. Chovat takové prase pro zabíjačku je trochu jiná kategorie než třeba výroba klobás (Viz text Klobásy – recepty a domácí výroba), o dost náročnější. Na to prostě hned tak každý dnes prostory, čas ani možnosti prostě nemá.
Zabijačka jako koníček
Ale není třeba klesat na mysli, jde to i jinak. Přesvědčil nás o tom Libor, který nám poslal krásné fotografie z jeho domácí zabijačky. Prase si sám nechová, bere ho na jatkách jen na výrobu zabijačkových dobrůtek. Jak sám píše, dělá to jako koníček, pro rodinu a přátele. To je myslím docela dobrý koníček, co říkáte ? 🙂