Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží

Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy – vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků – vydržela i několik měsíců. Tipuju, že tyhle klobásy, které jsme udělali se zkazit nestihnou …. 🙂

Jaký recept na klobásy je ten pravý?

Každý z řezníků používá na klobásy jiný recept – základem je ale u většiny z nich různý podíl hovězího a vepřového masa, někdy doplněného o zvěřinu (pokud je v rodině myslivec) a běžné druhy koření – papriku, pepř, česnek, někdy muškátový oříšek, kmín a další. Příprava té správné masové směsi na domácí klobásy je tak trochu alchymie, každý řezník má vlastní a dost bedlivě jí střeží. Sami vycházíme z těchto receptů na domácí klobásy. Dost často se ale směs na klobásy ochutnává, a rozhodnutí co ještě přidat je někdy docela subjektivní. Čím více přihlížejících a pomocníků, tím více se chuť může od původního receptu lišit.

Hovězí do klobás jako spojka

Různé druhy masa – to je základ každé klobásy. Hovězí slouží jako spojka, další druhy masa by ale měly být umlety dost na hrubo – nebo dokonce nakrájené. Na rozdíl od párků je u klobásy docela důležitá mozaika na řezu.

Dobře směs promíchat, to je základ . To jde jedině rukama. Není třeba si pomáhat žádnými náhražkami – moukou, krupicí, sojou nebo houskou. Děláte přeci domácí klobásy, a ty by měly být hlavně z masa. Jenom z masa

Plnění do střívek ručně u klobás dost dobře nejde – na rozdíl od jitrnic. Tady přijde k ruce plnička klobás – buď si ji půjčte, nebo pokud budete klobásy dělat častěji, kupte. Vyplatí se.

S plničkou to jde opravdu rychle od ruky. Za pár minut máte desítky metrů naplněných střívek

Teď stačí zavázat provázkem – pozor – budeme udit i vařit, nesmí to být žádná umělotina, ale pravý řeznický motouz

 

A hotovo – klobásy máme zavázané, necháme je trochu usadit, a dáme do udírny. Už se roztápí

Postupy uzení klobás jsou různé – pomalu, rychle , různými druhy dřeva – dá se říci že co udírna, to jiný postup. Naše rada zní nespěchat

A hotovo – takhle vypadají klobásy krátce po vytažení z udírny

Sice by se měly nechat vychladnout a uležet, jenže kdo by odolal ….

Napsat komentář