Dnešní doba je typická tím, že je v obchodě možné sehnat téměř cokoliv a kdykoliv. Dostali jste v pondělí odpoledne chuť na uzené kuře? Žádný problém. Většina supermarketů v okolí vašeho domova ho pravděpodobně bude mít připravené na pultech. Stejně tak uzený sýr nebo třeba klobásu či párek. Tyto možnosti nesporně patří k výhodám dnešního světa. Nic ale není tak růžové, jak se na první pohled zdá. A tak i okamžitá dostupnost všemožných produktů v menších i větších obchodech má svou stinnou stránku. Abyste si potraviny mohli koupit kdykoliv vás napadne, a mohli mít vždy obrovský výběr, utrpí tím bohužel jejich kvalita.
Je logické, že prodejci nemohou mít v celé šíři svého sortimentu každý den čerstvé uzeniny jenom proto, abyste si mohli vybrat, na co máte zrovna chuť. Dostupnost je vykoupena tím, že spousta potravin na trhu obsahuje další látky, díky kterým mají delší trvanlivost, lepší chuť, výraznější barvu, lepší hustotu, a tak bychom mohli pokračovat dál a dál. A tak není nad to, když si jídlo připravujete sami doma. Z čerstvých surovin, které znáte a bez nadbytečných přídavných látek. Na domácím uzení je ze všeho nejlepší to, že jenom vy rozhodujete o tom, co budou vaše uzeniny obsahovat. Už se nemusíte zaobírat tím, že v obchodě hledáte párky, co mají aspoň 90 % masa. Prostě si je vyrobíte. Nemusíte řešit, z jakého chovu je uzené kuře, které byste si zítra dali k obědu. Sami si koupíte kuře u místního farmáře nebo obchodníka, kterému důvěřujete a maso si doma vyudíte.
Nespornou výhodou je také to, že si uzeniny můžete okořenit podle vlastní chuti. Máte rádi ostřejší? Přidejte chilli. Rádi poznáváte nové exotické kombinace? Vhoďte do klobás třeba římský kmín nebo indické koření garam masala. V tomto oboru se opravdu fantazii meze nekladou. Myslete ale na to, že ne každá chuť se k masu hodí, a ne všechny chutě spolu dohromady ladí. Vlastní uzeniny můžete okořenit podle svých tradičních ozkoušených receptů, nebo pokaždé jinak. Vždy si je ale připravíte bez nadbytečných dochucovacích látek zvýrazňujících chuť a vůni, které bohužel s průmyslově vyráběnými produkty neodmyslitelně spjaté.
A co všechno si vlastně na své domácí udírně můžete vyudit? Variant je nepřeberné množství. Většina z nich samozřejmě v základu obsahuje maso. To byl totiž ten první a hlavní produkt, který bylo v historii potřeba uzením zakonzervovat. Teď už ale dokonce i vegetariáni mají velký výběr možností, jak si na uzených dobrotách pochutnat. Asi nejčastějším masem, se kterým se při uzení setkáte, je vepřové. Ať už jde o krkovici, kýtu nebo bůček, je vepřové k uzení jako stvořené. Patří totiž k tučnějším druhům masa, a právě díky tomu během udícího procesu nedochází k jeho nežádoucímu vysušení. K dalším druhům červeného masa patří vedle vepřového ještě maso hovězí, telecí, jehněčí nebo králičí. Dalším oblíbeným typem masa do udírny je drůbeží maso, kam spadá kromě kuřecího, ale také krůtí, nebo trochu tučnější masa jako kachní či husí. Ze zvěřiny se pak na uzenářské háčky nejčastěji v podobě klobás či párků dostane nejběžněji srnčí, kančí či jelení maso. Možnosti pernaté zvěře pak nabízí uzení bažantů, divokých kachen, koroptví nebo perliček.
Velký poměr uzenářských výrobků ale zastávají především uzeniny jako klobásy, párky či salámy, které obsahují rozmělněný či rozemletý mix různých mas v přírodním nebo umělém střívku. Díky kombinaci více typů masa lze totiž vytvořit směs, která bude mít výhody všech použitých druhů mas. Typickým příkladem je kombinace hovězího masa, které je chutné, ale trochu sušší, s masem vepřovým, které dodá potřebný tuk. Další možností je použití méně běžného masa z ulovené zvěřiny, které doplníte vepřovým masem, které je k sehnání podstatně snadnější. Nesmíme opomenout také ryby, které jsou oblíbenou pochoutkou nejen mezi českými rybáři. K nejlepším druhům ryb vhodných k uzení patří nejen tymořské, jako losos, makrela, sleď či treska, ale u nás především ty sladkovodní, mezi které se řadí třeba kapr, okoun, candát nebo štika. Jak jsme si už ale řekli, na své si při uzení přijdou i vegetariáni. Velmi oblíbené jsou totiž měkké i tvrdé uzené sýry. Jejich výrazná chuť po ohni a velmi příjemná měkká konzistence učarovaly i mnoho milovníků masa. Stejně tak dobře jako maso a sýry lze udit některé druhy zeleniny, hub nebo dokonce ovoce či ořechů. Mezi ty nejlepší patří uzená mrkev, papriky a rajčata, lilek nebo cuketa.
Možností je nepřeberně mnoho a každý si tak při uzení může přijít na své. Milovníci masa, sýrů i zeleniny. Ti všichni už přišli na to, že uzení dává jakémukoliv jídlu úplně nový rozměr.