Paštikové koření samozřejmě můžete koupit už hotové v obchodě, ale protože mluvíme o domácí zabijačce, je lépe si recept připravit sami podle vlastní chuti. Je to levnější (o hodně) a chuťově si jej můžeme zcela přizpůsobit. Domácí paštika s ním získá zajímavou chuť, kterou ty kupované z obchodu nikdy mít nebudou.
Složení paštikového koření je následující
- 1 díl černého nebo zeleného pepře
- 1 díl nového koření
- 1 díl hřebíčku
- 1 díl muškátového květu
- 2 díly muškátového oříšku
- 1 díl tymiánu
- 1 díl majoránky
- 1 díl bazalky
- 1 díl sladké papriky
- 1/2 dály bobkového listu
- 1/2 dílu rozmarýnu
Postup
Koření sesypeme do moždíře a pečlivě utlučeme na jemný prach. Použít můžeme i tyčový mixér s příslušným nástavcem . Vzniklou směs koření pak prosejeme skrze husté sítko, hrubé zachycené kousky znovu podrtíme, a znovu prosejeme. Skladujeme v suchu a temnu v kořence nebo sklenici