Pečený bůček? V létě?

Pečený vepřový bůček

Zní to divně – venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít – na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým knedlíkem. Stačí jen trocha fantazie, a strčíte … Číst dál

Bůčková pomazánka

Vepřový bůček

Časem zjistíte určitě sami, že vepřový bůček tvoří docela zásadní část prasete. Alespoň to tedy tak vypadá když se člověk koukne do mrazáku. Balíčku na kterých jsou nápisy kotlety, panenka nebo plecko rychle ubývá, ale bůčku je pořád dost a dost.  Množství jídel, které můžete zkusit z bůčku je zdánlivě neomezené množství , ale časem to … Číst dál

Jak na správný uzený bůček?

Vepřový bůček

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso – patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa – a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme vyhazovat – to by byl hřích 🙂 Zapomeňte … Číst dál

Pečený bůček pro milovníky diety

Pečený vepřový bůček

Od jednoho milovníka vepřového pečeného bůčku jsme dostali několik fotografií, jak ho pečou u nich doma. Pokud ale čekáte pekáček přetékající omastkem a kousky do zlatova vypečeného vepřového bůčku jak plavou ve vlastním sádle – tak budete překvapeni.  Pečený bůček je doslova v obležení zeleniny – rajčat, papriky a cibule. Takže se vlasntě jedná o … Číst dál

Moravský vrabec

Moravský vrabec

V Čechách tomu říkáme vepřové výpečky, na Moravě moravský vrabec. Prakticky ale stále hovoříme o tom samém jídle, jen krajově trochu odlišném receptu.  Základem je vepřový bůček , někdy vepřová plec – to podle tučnosti masa, a dále pak běžné zabijačkové suroviny. NA rozdíl od chleba jako přílohy ale na Moravě dávají přednost bramborovému knedlíku. Ingredience … Číst dál

Vepřové výpečky

Vepřové výpečky

Výpečky z vepřového masa jsou jednou z nejoblíbenějších zabijačkových pochoutek. Tak jako většina zabijačkových receptů se i recept na vepřové výpečky vyznačuje rychlostí a jednoduchostí. Však také při zabijačce není čas na žádnou vysokou gastronomii, zabijačka musí odsejpat 🙂 V maximální možné míře zde využijeme maso, které se někomu jeví jako maso druhé kategorie – vepřový … Číst dál

Pečený bůček

Vepřový bůček

Pečený bůček – postrach každého dietologa.  Těžko budete v naší kuchyni hledat tak oblíbené jídlo, které je tak tučné. Maso vepřového bůčku je velmi tučné, a u mastnějších plemen je doslova obloženo sádlem. I z toho důvodu pečený bůček nikdy nepodléváme sádlem ani olejem, ale vždy jen vodou. A jak na českou zabijačkovou klasiku? Recept … Číst dál

Bůčková tlačenka

Vepřový bůček

Na 5 kg bůčkové tlačenky budeme potřebovat 3,5 kg vepřového boku 1kg vepřového ořezu 0,5 kg vepřových kůží 0,5 litru vepřové krve 0,5 litru vývaru z masa 50g cibule 30g soli, 2g pepře, 0,5g nového koření 0,2 g majoránky, třený česnek – to vše na 1 kg váhy tlačenky Postup Do poloměkka uvařený vepřový bok … Číst dál

Bůček

Vepřový bůček

Vepřový bůček je v závislosti na živé hmotnosti prostoupen tukovou tkání, která se střídá s pruhy svaloviny. U prasat s vyšší hmotností u bůčku převládá tuková tkáň nad svalovinou. V místě ukončení žeber je z jedné strany pokryt kůží. Bůček používáme jen pro přípravu různých zabijačkových specialit, tak i ke konzervaci. Vepřový bůček konzervujeme hlavně … Číst dál

Grilovaný bůček

Grilovaný vepřový bůček

Těžko říct, odkud to vlastně přišlo. Jestli od našich západních sousedů, nebo až ze Států. O čem že je řeč – o grilovaném hovězím mase. Steaky, steaky, steaky ! Člověk začíná mít pocit že pokud na grilu nemáte alespoň půlkilový stejk z argentinské krávy, jak byste ani nebyl. A přitom existují mnohem zajímavější masa než … Číst dál