Oddělení plecí

Vepřová plec

Postupujeme tak, že nejdříve v povrchové části naznačíme typický kruhovitý tvary plece a přerušíme spojení plece s hrudní částí přeříznutím povrchového prsního svalu v úžlabině prsní kosti a vnitřní strany plece. Potom postupně rukou odtahujeme plec od hrudní části a nožem odřezáváme řídké, tukem prorostlé vazivo mezi plecí a hrudními svaly. Nakonec nařízneme konec lopatky, … Číst dál

Vaření vepřového masa

Vepřové maso - roštěná

Upravené části masa vložíme do větší nádoby nebo kotle, ve kterém budeme maso vařit. Na dno položíme půlku hlavy, a na ni uložíme libovější části masa – plecko, lalok a nožičky. Kvalitnější části vepřového – kýty, větší části plecí, vepřovou panenku a další samozřejmě nevaříme, těch je do zabijačkových pochoutek škoda, Maso zalijeme vodou a vaříme … Číst dál

Oddělení hlavy

Oddělení hlavy prasete

Vepřová hlava se odděluje před nebo i po vykolení prasete. Hlavu uřízneme i s lalokem šikmým řezem před prvním žebrem, který pak pokračuje kolem týlní kosti. Od páteře ji oddělíme v hlavovém kloubu mezi prvním krčním obratlem a týlní kostí. Hlavu pak rozpůlíme pouze několika velkou silou vedenými seky sekáčkem a vyjmeme z ní mozek. … Číst dál

Kalafuna na prase

Pořádné prase

Naprosto nezbytnou surovinou kterou každý řezník na domácí zabijačce potřebuje je kalafuna na prase ( někdy také označovaná jako smola na prase) . Jakmile se totiž čuník porazí a navalí do necek, přichází její čas. Právě díky ní se veškeré štětiny z vepřové kůže dostávají jednoduše ( tedy relativně jednoduše) pryč,  Samotná kalafuna, ač na první … Číst dál

Vykrvení prasete

Vykrvení prasete

Vpichem nože se přeruší krevní oběh a zvíře tak usmrtíme. Správným vykrvením získáme maso s malým zbytkem krve, což přispívá k  celkové kvalitě masa. Zachycená krev je pak výbornou surovinou k přípravě zabijačkových pochoutek. Základním předpokladem k získání co největšího množství krve a rychlému usmrcení prasete je provedení vpichu okamžitě po omráčení a správné vedení … Číst dál

Omráčení prasete

Prase

Omráčením ztratí prase vědomí a stane se necitlivým. Tak je možné bezpečně a bez bolesti zvířete provést vykrvovací vpich. Nejčastěji se k omračování používá střelné zařízení s upoutaným projektilem, projektil prorazí lebku prasete a v vnikne do mozku prasete. Omračování úderem do týla nebo zátylním vpichem nožem nebo sekerou je zakázáno, prase se pouze ochromí, … Číst dál