Uzená kolena a vepřová hlava

Uzené koleno

Nasolená vepřová kolena a půlky vepřové hlavy opláchneme ve vodě teplé asi 40 stupňů. Po zavěšení na háčky do udírny necháme pomalu okapat a udíme 4-6 hodin při teplotě kouře asi 50 stupňů. Dosažená hlava by měla být zlatohnědá, pro její dosažení můžeme použít přibarvení karamelem, případně paprikou.

Uzený vepřový jazyk

Uzené maso

Klasická pochoutka z každého prasete – uzený vepřový jazyk. Nasolený vepřový jazyk s i podjazyčím prohříváme v teplé vodě asi půl hodiny, teplota vody asi 50 stupňů. Předřízeme ostrým nožem otvor pro háček, nikdy ne ve špičce jazyku, a po okapání a osušení udíme 4-5 hodin do zlatohnědé barvy.

Uzená žebra a ocásek

Žebra

Předně je třeba zdůraznit, že domácí uzená žebra jsou něco zcela jiného než ta, která koupíme běžně v supermarketech. Napadlo Vás někdy, proč je třeba uzený bůček levnější než syrový, neuzený ? Protože maso k uzení je napumpováno vodu , tudíž je těžší. A voda je levnější než maso 🙂 Uzená žebra obvykle zbavíme větších … Číst dál

Cikánská pečeně

Vepřová pečeně

Úprava masa je stejná jako u debrecínské pečeně. Zarolovanou pečení spaříme2-5 minut ve vařící vodě a dovaříme při teplotě 80 stupňů 1-1,5 hodiny. Po uvaření ji necháme oschnout a vychladnout. Vychladlou pečeni potřeme rozetřeným česnekem bez soli, a v mírně rozehřáté udírně necháme oschnout. Po oschnutí můžeme pečeni natřít karamelem pro lepší barvu, a udíme … Číst dál

Moravské uzené masa

Uzené maso

Pro moravské uzené maso přidáme do láku při solení masa stroužek česneku a jalovce. Vykostěnou šunku nebo plec nasolenou asi 15 dní kombinovaným způsobem solení začistíme,rozdělíme na dva kusy o hmotnosti asi 1,5 kg. Zavěsíme za očka motouzu a ve vodě 100 stupňů teplé zahříváme po dobu 10-20 minut. Po zahřátí maso osušíme, a natřeme … Číst dál

Debrecínská pečeně

Pečené vepřové koleno

Na výrobu debrecínské uzené pečeně budeme potřebovat 1 kg vykostěné nasolené a proleželé vepřové pečeně, 2 vejce, 15 g sladké papriky. Vykostěnou pečeni zbavíme ořezu a přebytečného tuku. Upravenou pečeni překrojíme na dvě stejné části a obnaženým masem přiložíme , a ovineme provázkem. Dobře utáhneme a tvarujeme, aby pečeně byla rovná. Na jednom konci nezapomeneme … Číst dál

Uzená rolovaná plec

Vepřové plecko

Vykoštěné a proleželé plecko vysušíme utěrkou, třásně masa odřízneme , začistíme a pak plec tvarujeme – pevně a úhledně ji zarolujeme a převážeme motouzem do kusů o hmotnosti 1-1,5 kg. Rolovaná plec je zakončena očkem z motouzu, umožňující jeho snadné zavěšení do udírny. Zavinutou plec prohřejeme ve vodě teplé asi 40-50 stupňů, po okapání udíme … Číst dál

Domácí uzené

Uzené koleno

Domácí uzené připravujeme z masa mladých , ale vyzrálých prasat. Solíme ho nejčastěji kombinovaným způsobem solení masa. Do láku můžeme pro získání svéráznější chuti přidat koření, i jiné přísady – například jalovec, česnek, nebo i víno nebo mošt. K uzení připravujeme jak cennější maso – pečeni a vykoštěnou kýtu, tak i méně hodnotné maso – … Číst dál

Nakládání masa na uzení

Nakládání masa před uzením

Každé maso za zabijačky, které plánujeme udit, bychom měli naložit. K nakládání masa na uzení pak můžeme použít běžnou sůl, nebo tzv. rychlosůl ( potravinářská směs obsahující dusičnan draselný) . Sůl zde ale primárně nepoužíváme jako dochucovadlo, ale společně s kouřem jako konzervant masa. Pokud používáme pro nakládání masa běžnou sůl, může se nám jevit … Číst dál