Marináda na grilovanou krkovičku

Marináda

Když si pustíte v televizi nějaký pořad o vaření a dostanete se na nějaké letní téma – třeba grilování, máte pocit, že vepřové je moderně řečeno „Out“. Kdo negriluje hovězí maso, ideálně dovezené přes půl zeměkoule, pořádně uleželé, není „In“. Pokud jeho maso na grilu není z uruguaysky  bučící krávy nebo jihoamerického býka, připadá si … Číst dál

Roštěná z vepřového masa

Roštěná

Roštěná? Tohle jedno slovo mi stačí k tomu, abych si představila lahodný plátek hovězího. To dokonalé maso, které se na talíři téměř rozpadá. Stačí jen zakrojit. Ve chvíli, kdy ho ochutnám, tak se úplně rozplývá na jazyku. Tak co, chuť na tuhle lahůdku už jsem vám vytvořila? Ovšem teď přichází ta podstatná část… Stejně dobré … Číst dál

Grilovaný bůček

Grilovaný vepřový bůček

Těžko říct, odkud to vlastně přišlo. Jestli od našich západních sousedů, nebo až ze Států. O čem že je řeč – o grilovaném hovězím mase. Steaky, steaky, steaky ! Člověk začíná mít pocit že pokud na grilu nemáte alespoň půlkilový stejk z argentinské krávy, jak byste ani nebyl. A přitom existují mnohem zajímavější masa než … Číst dál

Vepřová krkovice nejlepší recept

Vepřová krkovice

Těžko říct, které je vlastně nejlepší maso z celého prasete. Když jsem byl menší, horoval jsem zcela jednoznačně pro libové vepřové kotlety. Náš děda nad tím tak trochu s opovržením kroutil hlavou, a vždycky jen suše konstatoval, že libové vepřové maso je po upečení jako dříví. Tehdy jsem si bláhově myslel, že to říkal díky svým vyndavacím … Číst dál

Čína z vepřového masa – nejlepší recept

Vepřová čína

Není přece na tom nic zvláštního, že nás přitahujou exotický kraje a exotický chutě. Vždycky je lákavý zkusit něco neobvyklýho. No a protože ne každý z nás má možnost vydat se za takovou chutí někam do zahraničí, není nic jednoduššího než se o tu východní chuť pokusit doma. Zas tak složitý recept to není, tak … Číst dál

Vepřová játra jako minutka

Domácí játrová paštika

Když jde o jídlo z jater, většinou se stane, že se lidi rozdělí do dvou skupin. Na lidi, kterým játra chutnají a na lidi, který játra zrovna do svýho jídelníčku nazahrnujou. Není se čemu divit, jsou to vnitřnosti a s těma to tak bývá. Rozhodně nebudu lhát, že jsem patřila ke druhý skupině, možná svým … Číst dál

Kapusta dušená s vepřovým masem

Vepřové výpečky

Dušený vepřový maso s kapustou… Nebudu se bláhově domnívat, že většině z vás se nevybaví nějaká ne moc vábně vypadající směs, kterou na talíř mrskly kuchařky ze školní jídelny. Ale tak pojďme se odprostit od stereotypů a zkusit si tenhle recept malinko vymazlit. Třeba dokonce zjistíte, nejenže vám to zachutná, ale že dokonce vám ta … Číst dál

Vepřové v mrkvi

Vepřové v mrkvi

Vepřové v mrkvi… Jednoduchý název, jednoduchý postup, zkrátka jednoduchý jídlo. Může se vám zdát, že tohle jídlo v sobě žádný zázrak neskrývá, ale opak je pravdou. Upřímně, já vepřový v mrkvi miluju právě kvůli tomu, jak je jednoduchý a moc dobrý. Často přemýšlim, co zase budu dělat k večeři… Když se mi nechce vymýšlet žádná … Číst dál

Vepřové na houbách

Houby

A je tu zase období, kdy u silnic stojí zástupy aut a lidi běhají s košíkama po lese. Díky letošnínu suchu tedy asi úplně zbytečně, ale zkouší to, co kdyby 🙂   Přesně tak, začínají houbařský žně a kdo nechodí po lese a nerozeznává hříbky od mochomůrek jakoby nebyl. Můžeme říct, že je to takový krásný … Číst dál

Vepřový guláš z plecka

Guláš

Ze všech stran se na nás valí zásady zdravýho životního stylu „Jezte hodně zeleniny, jezte luštěniny. Dělejte všechno na páře.“ Jenže někdy zkrátka přijde okamžik, kdy chceme zažít jinou chuť a to chuť smažený cibule na sádle a dokonalýho domácího knedlíku nebo čerstvýho chleba. Kde jinde tyhle věci propojit, než v klasickým hospodským guláši. Nevim … Číst dál