Vepřový lalok

Vepřové maso

Vepřový lalok svým vysokým obsahem tuku a menšího množství svalstva a kůže zjemňuje různé zabijačkové výrobky. lalok tvoří základ žemlových jelítek, přidáváme jej i do jitrnic, jelítek, paštik atd. K okamžité spotřebě se vaří, můžeme jej jíst jak teplý, tak studený, popřípadě jej můžeme přidat do mletého masa na karbanátky nebo sekanou.

Vepřová hlava

Vepřová hlava

Vepřová hlava je kromě kostí, které tvoří její největší podíl, tvořena značným množstvím vaziva, tuku , kůže a menším množstvím svalů. Obvykle ji využijeme k přípravě tlačenky, jelítek a huspeniny, méně často k solení a následnému uzení. Vařené maso z vepřové hlavy podáváme samostatně jako vepřový ovar.

Nejlepší pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Málo který kus vepřového masa má tak dobrou pověst, jako právě vepřové koleno. Když se nad tím čistě pragmaticky zamyslíte, co je na kolenu vlastně tak moc super, že o něm prakticky všichni mluví v superlativech, se slinou v koutku a div ne se slzkou v oku. Masa je vepřovém na koleni málo, oproti plecku nebo třeba vepřové krkovici … Číst dál

Vepřový guláš

Vepřový guláš

Někdo říká, že správný guláš musí být z hovězího masa. Prostě guláš rovná se hovězí. A to myslím není vůbec žádná pravda.  Hovězí kližka, která se nejčastěji používá, není nějaký zázračný kus masa. Dokonce bych řekl, že existují daleko chuťově zajímavější masa než hovězí kližka.  A mezi ně patří i hodně vepřového. Na vepřový guláš. Stereotyp, který … Číst dál

Vepřové ve vlastní šťávě

Vepřové ve vlastní šťávě

Klasický recept na uchování vepřového masa je jeho zavařování nebo konzervace ve vlastní šťávě. Málo kdo ale disponuje strojkem na zavírání plechových konzerv a proto se obvykleji používá cesta zavařování do sklenic.  Složení surovin i samotný recept je jednoduchý a zvládnete jej doma bez problému i s běžným vybavením Vaší domácí kuchyně. Tak tedy budete potřebovat … Číst dál

Vepřové na žampionech

Vepřové maso

V lednici jsem měla suroviny na úžasný žampionový krém – čerstvý žampiony, kvalitní slanina a čerstvá zakysaná smetana. Miluju tu smetanovou chuť protkanou chutí najemno nasekaných žampionů a navrch nesmí chybět dokonalá křupavá slaninka. Jenže to bych nesměla jít kolem našeho obchodu, kde jsem objevila nádherně vypadající panenku. Byl by hřích nechat tam takový krásný … Číst dál

Katův šleh – nejlepší recept

Katův šleh

Katův šleh se stává často dikutovaným tématem. Na jedné straně stojí skupina, která ho považuje za něco otřesného, obzvlášť po všech těch ho kritizujících dílech tolik oblíbeného pořadu  se Zdeňkem Pohlreichem, na druhé straně stojí lidé, kteří na tomto jídle neshledávají nic špatného. Přemýšlím, ve které skupině jsem já. Prostě bje to Katův šleh – … Číst dál

Vepřové výpečky se zelím a karlovarským knedlíkem

Vepřové výpečky

Sice jsem zastáncem rychlých receptů, ale i na mě přijde někdy chvíle, kdy zatoužím v kuchyni strávit o trochu víc času a udělat si opravdu poctivé české jídlo a to se vším všudy. U nás v rodině je takovým ,,svátečním“ jídlem knedlo-vepřo-zelo, které já dělám tak trochu netradičně s karlovarským knedlíkem. Ve výpečkách jsem si celkem … Číst dál

Pečená krkovice

Vepřová krkovice

Krkovice s chilli omáčkou a krokety… Poslouchám se, jak často říkám tuto větu při návštěvě mé oblíbené restaurace. Samozřejmě jídelní lístek mají více než bohatý a každá volba je ta správná, ale ta krkovička u mě nějakým způsobem vede. Vlastně si návštěvu zdejšího podniku nedovedu bez  tohoto kusu masa představit.  Samozřejmě, kam se hrabe na … Číst dál

Vepřová krkovička na bramborách

Vepřová krkovička

Občas si tak říkám: ,,Podle čeho si člověk vybírá recepty?“ Nejvýše v žebříčku je zřejmě hlavní surovina, na kterou buď máme chuť, nebo nám leží v lednici a přemýšlíme, co bychom z ní mohli vytvořit. Když ale budu mluvit za sebe, jsou pro mě stejně důležitá další kritéria, která by měl recept splňovat. Rozhodně nechci … Číst dál