Víno k vepřovému?

Pečené vepřové koleno

Docela dlouho jsem měl zažito, že se k vepřovému masu –  a konkrétně k docela tučným zabijačkovým pochoutkám – dá pít jenom pivo.  Jako když vidíte pohádku Dařbuján a Pandrhola – u zabijačky teče pivo doslova proudem. Jen jednou jsem se účastnil domácí zabijačky jako řidič, a po pravdě to byla docela nepříjemná zkušenost, již nikdy více… … Číst dál

Vepřový ovar – lahůdka každé zabijačky

Vepřový ovar

Zabijačkový ovar je jedna z prvních dobrůtek, kterou si můžete na zabijačce dát. Velmi jednoduchá příprava je jeho předností, a využíváme zde „méně hodnotné“ druhy masa z pašíka.  Navíc vývar z ovaru požíváme na celou řadu dalších zabijačkových pochoutek – jitrnic, ovarové polévky, tlačenky a mnoha dalších. Na ovar potřebujeme pořádný kotel Pokud se dělá ovar přímo na zabijačce … Číst dál

Domácí paštika z vepřového masa

Domácí paštika

Některé kusy vepřového jsou prostě na snězení na jednou příliš veliké. Typickým příkladem je třeba vepřová kýta. Děláme jí pravidelně na konci roku na grilu a letos jsme to s její velikostí prostě nějak přehnali. Skoro dvanáct kilo velký kus vepřového masa, navíc krásně libového, byl sice chuťově úžasný, ale pro normální rodinu prstě moc velký. Možná … Číst dál

Moravský vrabec

Moravský vrabec

V Čechách tomu říkáme vepřové výpečky, na Moravě moravský vrabec. Prakticky ale stále hovoříme o tom samém jídle, jen krajově trochu odlišném receptu.  Základem je vepřový bůček , někdy vepřová plec – to podle tučnosti masa, a dále pak běžné zabijačkové suroviny. NA rozdíl od chleba jako přílohy ale na Moravě dávají přednost bramborovému knedlíku. Ingredience … Číst dál

Vepřové výpečky

Vepřové výpečky

Výpečky z vepřového masa jsou jednou z nejoblíbenějších zabijačkových pochoutek. Tak jako většina zabijačkových receptů se i recept na vepřové výpečky vyznačuje rychlostí a jednoduchostí. Však také při zabijačce není čas na žádnou vysokou gastronomii, zabijačka musí odsejpat 🙂 V maximální možné míře zde využijeme maso, které se někomu jeví jako maso druhé kategorie – vepřový … Číst dál

Pečený bůček

Vepřový bůček

Pečený bůček – postrach každého dietologa.  Těžko budete v naší kuchyni hledat tak oblíbené jídlo, které je tak tučné. Maso vepřového bůčku je velmi tučné, a u mastnějších plemen je doslova obloženo sádlem. I z toho důvodu pečený bůček nikdy nepodléváme sádlem ani olejem, ale vždy jen vodou. A jak na českou zabijačkovou klasiku? Recept … Číst dál

Domácí vepřové klobásy

Domácí klobásky

Pokud už Vás omrzely supermarketové uzeniny plné drůbežího separátu, barviv a mleté housky , můžete zkusit domácí vepřové klobásy. Dá se na ně zpracovat celkem dost masa, které není v kuchyni příliš populární hlavně díky své tučnosti. Na domácí vepřové klobásy budete potřebovat 2 kila zadního hovězího 2 kila tučného vepřového bůčku kilo vepřové plece … Číst dál

Moravský vrabec

Moravský vrabec

V Čechách tomu říkáme vepřové výpečky, na Moravě moravský vrabec. Prakticky ale stále hovoříme o tom samém jídle, jen krajově trochu odlišném receptu.  Základem je vepřový bůček , někdy vepřová plec – to podle tučnosti masa, a dále pak běžné zabijačkové suroviny. NA rozdíl od chleba jako přílohy ale na Moravě dávají přednost bramborovému knedlíku. Na … Číst dál