Spišské párky

Domácí buřty - vepřové maso

Na 1kg spišských párků budeme potřebovat 550g libovějšího masa z vepřové kýty  a plece 450g tučnějšího masa z bůčku a ramínka 7g pálivé papriky 8g sladké papriky 20g soli 1,5 dcl vody. Postup Libové a tučnější maso, 3-4 dny uleželé, nakrájíme odděleně na větší kostky. Sůl promícháme s paprikou a směs rozdělíme na oba druhy … Číst dál

Frankfurtské párky

Vepřové

Na výrobu 1kg frankfurtských párků budeme potřebovat 0,4kg hovězího masa 0,2kg vepřového libového plecka 0,2 kg vepřového výřezu 0,2 kg vepřových laloků 60ml vody 2g mletého bílého pepře 1g mletého nového koření 0,5g muškátového květu špetku strouhaného muškátového oříšku skopová střívka Postup Hovězí maso umeleme přes desku s otvory 2mm 2x a vymícháme s vodou … Číst dál

Jemné párky

Vepřové maso

Na výrobu 1 kg jemných párků budeme potřebovat 0,7 kg proleželého hovězího masa 0,3kg vepřového výřezu 2dcl vody 30g polohrubé mouky 2g mletého pepře 1g mletého nového koření 0,25 g strouhaného muškátového oříšku 2g mleté sladké papriky  Střívka na klobásy Postup Hovězí maso i vepřový výřez každý zvlášť umeleme přes desku o průměru 2mm. Hovězí … Číst dál

Debrecínské párky

Domácí šunka

Na debrecínské párky budeme potřebovat (na 1 kg hotových párků ) 0,5kg vepřového boku 0,2 kg vepřového ramínka 0,2 kg předního hovězího masa 0,1 kg tučného vepřového výřezu 30g hrubé mouky 5g mletého pepře 20g mleté sladké papriky 5g mletého kmínu 1,5g třeného česneku 2 g mleté pálivé papriky  skopová střívka na klobásy Postup Hovězí … Číst dál

Výroba domácí klobásy a párků

Domácí klobásy

Domácí klobásy a párky, které při domácí zabijačce vyrobíme, udíme buď tradičně teplým kouřem při asi 40 stupních 2 dny, nebo udíme horkým kouřem o teplotě 85 stupňů asi 1,5 hodiny. Mezi těmito mezními teplotami i dobou uzení existuje volitelný přechod. Klobásy můžeme také kombinovaně udit a dovářet, přitom výrobek kouřením aromatizujeme a ke spotřebě … Číst dál