Domácí klobásy – přijďte okoštovat

Domácí klobásy

Říká se, že na vesnici je to jiné než ve městě. A je to pravda. Nevím totiž o žádném městě, kde by pořádali podobnou spontánní akci jako v Žarošicích na Slovácku – košt domácích klobás. Tahle akce má v obci už dlouholetou historii – letos je to už 12.ročník.  Stejně , jako se koštují a hodnotí vína … Číst dál

Domácí uzené klobásy

Domácí klobásy

Minulý týden jsme na našich stránkách i zabijačkovém Facebooku uveřejnili fotografie z uzení masa, které nám poslal jeden z FB fanoušků zabijaček.  Netušili jsme, jaký tyhle fotky vyvolají zájem a ohlas. Je na první pohled vidět, že domácím zabijačkám a výrobě domácích uzenin rozhodně hrana v Čechách a na Moravě nezvoní, ba naopak :). No, a jedna z odpovědí nás opravdu … Číst dál

Klobásy – recepty a domácí výroba

Domácí klobásy

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně domníval je na praseti … Číst dál

Domácí moravské klobásy

Domácí klobásy

Recept na domácí moravské klobásy je k nalezení i v těch nejstarších řeznických kuchařkách co máme.  Čekali byste, že se bude kuchařku od kuchařky lišit, ale opak je pravdou. Všichni tady popisují výrobu plus mínus stejně – což mi u slova domácí a moravské nejde nějak na rozum. Recept na klobásy z 5 kg masa … Číst dál

Vinná klobása

Klobása do zelňačky je povinná

To, co se v současné době prodává v supermarketech pod názvem vinná klobása, má do té původní, pravé docela dost daleko. Neláká Vás zkusit si doma udělat domácí vinnou klobásu a porovnat rozdíl, když jí pak upečete v troubě nebo na pánvi? Ingredience na vinnou klobásu kilo libového vepřového plecka čtvrt kila  předního hovězího půl … Číst dál

Taliány

Klobása

Taliány jsou zvláštní druh párku či klobás – jen s jednou zvláštní vyjímkou. Vlastně je ani nejde nazvat uzeninou, protože se neudí . Jenom vaří . Jinak ale patří k oblíbeným zabijačkovým pochoutkám, možná právě kvůli své chuťové zajímavosti. Navzdory názvu talián nemají s Itálií nic společného, jedná se ryze český původní druh „uzeniny“. Recept … Číst dál

Papriková klobása

Domácí klobásy

Sladkou papriku používáme při výrobě klobás celkem rutinně, ale ui paprikové klobásy s ní opravdu šetřit nebudeme 🙂 Ingredience na paprikové klobásy kilo předního hovězího kilo vepřovýho výřezu 2 kila vepřového plecka vodu na hovězí spojku na kilo směsi pak 5g papriky 3 g pepře gram mletého kmínu dva stroužky česneku vepřová střeva Postup hovězí maso … Číst dál

Domácí vepřové klobásy

Domácí klobásky

Pokud už Vás omrzely supermarketové uzeniny plné drůbežího separátu, barviv a mleté housky , můžete zkusit domácí vepřové klobásy. Dá se na ně zpracovat celkem dost masa, které není v kuchyni příliš populární hlavně díky své tučnosti. Na domácí vepřové klobásy budete potřebovat 2 kila zadního hovězího 2 kila tučného vepřového bůčku kilo vepřové plece … Číst dál

Domácí buřty

Domácí buřty - vepřové maso

Zapomeňte na kupované buřty plné housky a barviv a udělejte si vlastní domácí buřty. Z masa! Na domácí buřty budeme potřebovat kilo předního hovězího masa kilo zadního hovězího masa 2 kila vepřového výřezu kilo vepřového bůčku ( tučného) 1/4 kila polohrubé mouky asi půl litru vody pepř, sůl a červenou papriku drcený kmín ( na … Číst dál

Řeznické buřty

Domácí buřty

Na výrobu řeznických zabijačkových buřtů (špekáčků) budeme potřebovat… Ingredience 3 kila zadního hovězího 1 kilo vepřového výřezu 2 kila sádla nebo velmi tučného bůčku krupice na zahuštění 1 palička česneku 10 g červené papriky sůl a pepř vodu na vymíchání spojky sladkou papriku na dobarvení buřtů Postup výroby řeznických buřtů hovězí maso umeleme na jemno … Číst dál