Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží

Domácí klobásy

Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy – vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků – vydržela i několik měsíců. Tipuju, že tyhle klobásy, které jsme udělali se zkazit … Číst dál

Vinná klobása ? Bývávala z masa

Kvalitní plnička klobás

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká – ba naopak – vypadala podezřele levně. Vinná klobása – 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak to za tyhle peníze … Číst dál

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Klobása do zelňačky je povinná

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku – jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco podobného. Když jsem nad tím pak … Číst dál

Zavařování klobás? Co do sádla?

Zavařování domácích klobás do sádla

Domácí klobásy podle mého nemá cenu dělat z méně jak pěti kil masa. Důvodů, proč tuhle hodnotu považuju za nejmenší možnou je víc. Tím prvním je mytí nádobí – jeho totiž úplně stejně, jestli klobásy děláte ze dvou nebo z deseti kil masa. Když že tedy mlýnek na maso nebo nabíječku musíme mýt, ať už to tedy … Číst dál

Jak na klobásy? S pořádnou plničkou

Kvalitní plnička klobás

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde – a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty samozřejmě nejen na bourání masa). K naložení … Číst dál

Domácí klobásy – český národní sport?

Domácí klobásy

Člověk by řekl, že výroba domácích uzenin už pomalu odešla se starými mistry řezníky. Za mých mladých let bylo na vesnici úplně normální, že jste znali svého řezníka. A tím nemyslím, že jste věděli kde má obchod – tehdy to bylo všechno tuším pod Jednotou. Znali jste ho jménem, a věděli jak vypadá. Když jste … Číst dál

Podzimní uzení? Klobásy a dřevěná udírna!

Domácí klobásy - uzení

Jsou věci, které se nemění. I když je doba čím dál tím víc rychlejší, všude chytré mobily a vychytané appky, jsou věci ke kterým se prostě rádi vrátíte.  Moderní doba dorazila i mezi udírny a domácí klobásy.  I když jsme si vyzkoušeli několikrát udit v digitální elektrické udírně – a je to fakt těžká pohoda, … Číst dál

Domácí klobásy mají vlastní festival

Domácí klobásky

Název obce Sládkovičovo mi do nedávna vůbec nic neříkal.  Znělo mi to slovensky, a to bylo tak všechno. Situace se ale zásadně změnila, když jsme od Denisy dostali mailem zprávu o tom, že pořádají klobásový festival. A to rovnou už desátý ročník. Přiložené fotografie vypadaly úžasně, a tak jsme pochopili že tohle je událost. Sládkovičovo … Číst dál

Uzené i klobásy mají vlastní slavnosti

Zabijačka

Moravské domácí uzené – to je prostě pojem. Stejně tak je Morava tak trochu symbolem pro výrobu domácích uzenin – s tím prostě v Čechách nic moc nenaděláme. A akce, která se koná 7. a 8. února v Bystřici pod Pernštejnem, tomu docela napovídá. Opravdu nevím o žádné podobné akci, která by se v tomhle … Číst dál