Kroupové jelítko – starší bratr jitrnice

Jelítka a jitrnice

Kroupová jelítka – čím dál tím zapomenutější (a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění zřídka kdy. I když možná že to ani … Číst dál

Jelítkový prejt

Prejt

Potřebujeme 3,5 kg vepřové hlavy, půl kila vepřového výřezu, půl kila vepřového boku, litr vepřové krve, 1,5 kg žemle, 0,3 litru vývaru z vařeného masa, sádlo. Na 1 kilogram prejtu potřebujeme 25g soli, špetku majoránky a pepře, špetku nového koření a kmínu. Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu, bok a vepřový výřez uvaříme v mírně osolené … Číst dál

Francouzská jelítka

Jelítka a jitrnice

Na francouzská jelítka potřebujeme 3 kg vepřové plece, 3 kg hřbetního sádla, 0,1 kg cibule, 1,5 kg žemle, 1 litry vepřové krve, 30g soli, 1,5 g bílého pepře, 0,2 g tymiánu, 0,2 g muškátového květuUvařenou vepřovou plec a sádlo necháme vychladnout a pak je nakrájíme na malé kostičky. Žemle nakrájíme také na drobno, pokrájenou cibulku … Číst dál

Hrubá jelítka

Jelítka a jitrnice

Na hrubá jelítka potřebujeme 3,5 kg vepřové hlavy, 0,5kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřového srdce, 1kg vepřových laloků, 0,5 kg vepřového ořezu, 1,25 litru vepřové krve, 0,5 litru tučného vývaru z masa, 1,5 kg žemle, 50 g cibule. K ochucení 1kg jelítek pak potřebujeme 30 g soli, 1,5 g pepře, 1g majoránky, 0,5 g kmínu … Číst dál

Řeznická jelítka

Domácí jelita

Na řeznická jelítka budeme potřebovat 3,5kg vepřové hlavy, 0,5kg vepřového boku, 0,5kg vepřového ořezu, 0,5kg vepřové kůže, 0,5kg vepřových plic, 0,5kg hovězího vemínka, 1 litr vepřové krve, 0,5 litru tučného vývaru, 1kg vařených krup, 50g cibule  a sádlo na její osmažení. Na okořenění 1 kg jelítek potřebujeme 30 g soli, 1,5 g pepře, 0,5g nového … Číst dál

Domácí žemlová jelítka

Domácí jelítka

Na žemlová jelita budeme potřebovat 3,5 kg vepřové hlavy, 1 kg vepřového boku, 0,5kg vepřových plic, 0,5 kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřových slezinek, 1 litr vepřové krve, 0,5 litru tučného vepřového vývaru, 2 kg žemle, 60 g cibule, sádlo na smažení cibule. Jako koření budeme potřebovat 30g soli, 1,5 g pepře, 0,5g nového koření … Číst dál

Selská žemlová jelítka

Domácí jelítka

Na selská jelítka budeme potřebovat 2 kg vepřového boku, 2 kg vepřových laloků, 1,5 kg vepřového ořezu, 0,5 kg škvarků, 3kg žemle, litr vepřové krve, 1,5l vývaru, 0,3 kg cibule, sádlo. Na 1 kg jelítek pak potřebujeme 30g soli, 1,5g pepře, 0,5g zázvoru, 1g majoránky 0,5g nového koření, 20g třeného česneku Postup Drobně nakrájené žemle … Číst dál