Zabijačková klasika – černá polévka
- 3 litry vývaru z vařeného masa
- půl litru čerstvé vepřové krve
- 100 g slaniny
- 150g velkých krup
- 50g vařeného sádla
- 100 g cibule
- třený česnek, sůl, pepř
- majoránka, nové a polévkové koření
Postup
Čerstvou vepřovou krev dobře rozšleháme a procedíme. Do vařicího vývaru ( používáme ten z vepřového ovaru)vlijeme za stálého míchání krev a krátce povaříme. Doměkka uvařené kroupy několikrát propláchneme a necháme okapat. Do polévky přidáme okapané kroupy, na kostičky nakrájenou a rozpuštěnou slaninu, na drobno nakrájenou a osmaženou cibulku, třený česnek, drcenou majoránku a nové koření. Podle chuti osolíme a necháme přejít varem, nakonec dochutíme polévkovým kořením.