Pokud nejste milovníky prejtu nebo vepřových výpečků, můžete část masa obvykle využívané na tyto pochoutky zpracovat do domácí zabijačkové paštiky. Chuťově je asi nejvýraznější a chybí v ní játra – což spousta lidí nesnášející vepřové vnitřnosti ocení.
Ingredience na domácí paštiku
- kilo vepřové plece bez kosti
- půl kila vepřového bůčku
- sůl a pepř
- mletý zázvor, drcený kmín
- paštikové koření
- sladká paprika
- 1/4 litru mléka
- 5 vajec
- deci polohrubé mouky
Postup
- vepřový bůček zbavíme kostí a kůže
- bůček nakrájíme asi na 3 cm kostky , prosolíme a necháme stát přes noc v chladu
- pak proleželé maso 2-3x pomeleme najemno
- do paštiky přidáme koření, mouku a za stálého míchání vajíčka rozkvrdlané v mléce
- pak tyčovým mixérem vyšleháme do homogenní směsi
- dáme do forem – pekáče – a necháme 2 hodiny v 90 stupňů teplé vodě
- pak necháme vychladnout
- Domácí zabijačkovou paštiku můžeme konzervovat i zalitím vrstvou sádla – vždy ale paštiku uchováváme v lednici