Světlá játrová paštika je tak trochu něco mezi játrovou a domácí paštikou. Hlavní surovinou zůstávají stále vepřová játra, ale jsou doplněná o další druhy vepřového masa a koření.
Ingredience na játrovou paštiku
- půl kila vepřových jater
- půl kila bůčku
- půl kila ramínka bez kůže
- dvě vajíčka
- půl litru mléka
- deci smetany na vaření
- deci polohrubé mouky
- sůl a pepř
- paštikové koření
- 2 velké cibule
- vepřové sádlo ( podle tučnosti masa)
Recept
- vepřová játra zbavíme žilek a žlučovodů, a namočíme asi na půl hodiny do mléka
- pak opláchneme, a na jemno nameleme na mlýnku na maso nebo tyčovým mixérem
- pak nameleme na jemno bůček i ramínko, ideálně je mlát 2-3x po sobě, abychom docílili krémové konzistence paštiky
- přidáme koření, mouku a na jemno nasekanou cibuli
- za stálého míchání – tady je tyčový mixér ideální – přilijeme smetanu a podle potřeby přidáme rozehřáté sádlo
- paštiku pak dáme do formy (pekáče) a buď zapečeme v troubě nebo prohřejeme v horké vodě – na 902 stupňů 90 minut
- necháme vychladnout a vyklopíme z pekáče
- nedoporučujeme sterilizovat paštiku do sklenic