Játrová paštika

Játrová paštika patří k těm nejčastějším zabijačkovým receptům,  a využíváme pro ní hlavně vepřová játra, která ne všichni zrovna jako maso milují. Její příprava je jednoduchá, a dělá se obvykle na konci zabijačky.

Ingredience

  • vepřová játra
  • 10 vajec na kilo jater
  • vepřové sádlo ( v poměru k játrům 1:1)
  • sůl a pepř

Recept na játrovou paštiku

  • vepřová játra zbavíme žlučovodu a větších žilek
  • játra pokrájíme na kousky, a umeleme 2x po sobě na strojku na maso. Je možné použít i tyčový mixér
  • přidáme rozklepnutá vejce, rozehřáté sádlo
  • osolíme a opepříme – játrová paštika má být ostřejší
  • znovu pečlivě promícháme, aby směs byla zcela homogenní
  • sterilizujeme ve sklenicích při teplotě 90 stupňů asi 1,5 hodiny
  • domácí játrovou paštiku je možné i zapéct – pak s ní zacházíme jako s běžnou uzeninou a dáme jí do chladu do lednice
  • alternativně je možné pekýč z domácí paštikou konzervovat zalitím vrstvou sádla – ani jeden z těchto způsobů však nedosahuje trvanlivosti, kterou docílíme sterilizací

Napsat komentář