Výpečky z vepřového masa jsou jednou z nejoblíbenějších zabijačkových pochoutek. Tak jako většina zabijačkových receptů se i recept na vepřové výpečky vyznačuje rychlostí a jednoduchostí. Však také při zabijačce není čas na žádnou vysokou gastronomii, zabijačka musí odsejpat 🙂 V maximální možné míře zde využijeme maso, které se někomu jeví jako maso druhé kategorie – vepřový bůček, případně tučnější vepřovou plec. Pokud je bůček tučnější – žádný problém. Marná slava – výpečky z vepřového masa byly, jsou a vždycky budou tučné jídlo. Jídlo ze zabijačky
Na vepřové výpečky budeme potřebovat…
- kilo vepřového bůčku – může být klidně i mastnější
- paličku česneku
- tři cibule
- pepř, kmín a sůl
Recept na výpečky je jednoduchý – bůček nakrájíme na kostky zhruba 4-5 cm velké. Kostky dáme do pekáče a mírně podlijeme vodou (podobně jako při škvaření sádla), ještě lépe pak pivem. Konec konců někteří řezníci označují výpečky z vepřového masa za přerostlé škvarky 🙂 Rozmačkáme česnek a na kolečka nakrájenou cibulí společně s česnekem pokryjeme vrstvu bůčku. Zasypeme kmínem, osolíme a opepříme.
Pečeme v troubě asi na 160 stupňů v pekáči, důležité je časté obracení a podlévání kostek masa – výpečky se nesmí připálit. Zhruba po hodině a půl podlévání na krátko zvýšíme teplotu v troubě – asi na 200 stupňů – abychom na výpečkách vytvořili zlatou kůrčičku. Vepřové výpečky musí být na talíři vždycky teplé, jako příloha bývá většinou houskový knedlík se zelím nebo chleba. Samozřejmě nesmí chybět vychlazené pivo 🙂
Fotogalerie -Výpečky z vepřového masa
Vepřové plecko a bůček je na výpečky ideální kombinace. Pokud totiž ne všichni úplně milují „tlusté“ , pečená plec to řeší …. Kombice půl na půl se jeví jako ideální, i co se vypečeného tuku týče. Pořád platí, že výpečky se to jmenuje podle vypečeného tuku
Samozřejmě na kostky nakrájený vepřový bůček je pro výpečky jasnou zákaldní surovinou
Tady je moc pěkně vidět rozdíl v tučnosti masa – vlevo vepřové plec, vpravo pak nakrájený bůček. Dejte si pozor, kdo vlastně nakonec výpečky spořádá – můžete mít i trochu libovější ale i dost tučné – česky řečeno tlusté. I když by slovo výpečky napovídalo že se tuk vypeče, je to trochu jinak. Přeci jen tam toho sádla pořád hodně zbude.
Maso pak dost nahusto dáme do pekáče,osolíme, plecko i bůček promícháme mezi sebou . Můžeme trochu podlít vodou, ale nutné to není. Šťávu maso pustí prakticky okamžitě, jak ho dáme péct do trouby.
Přidáme cibuli, česnek a kmín. Někdo zalévá výpečky z vepřového vodou, ale u nás je jasnou volbou vždycky pivo.
Vepřové výpečky po cca 30 minutách v troubě
A tady už mají výpečky krásnou barvu. Sem tam připečené kolečko cibule nevadí, pozor ale – maso nesmí být nikdy připálené
A hotovo – výpečky z vepřového masa. S pivem. Český originál
Fotogalerie: Vepřové výpečky
Pokud se Vám nepodaří výpečky sníst najednou všechny, nemusíte propadat panice. Existuje spousta možností jak je zpracovat dál. Jako první za nabízí zavaření do sklenic nebo konzerv. Vzhledem k tomu že výpečky jsou orpavu mastné, nepoužívá se slaný nálev – lák – ale zavařování do sádla ( viz zavařování masa do sklenic) – sádlo je prostě skvělý konzervant.
Nabízí se ali i další možnost zpracování – bučková pomazánka – alternativa k mletým vepřovým škvarkům . Tady už budete mít práce opravdu minimum, stačí vepřové výpečky pomlít na mlýnku s deskou kolem 5mm, dát do sklenic a zalít výpekem