Recept na bramborové placky se škvarkama je velmi podobný receptu na klasické domácí škvarkové placky – pouze je doplněn o brambory.
Ingredience na bramborové placky
- syrové vejce
- půl kila brambor na půl kila škvarek
- 2 deka droždí
- čtvrt kila polohrubé mouky
- cukr, sůl, mléko na kvásek
Postup
Brambory ve slupce uvaříme do měkka – podobně jako na bramborové knedlíky , oloupeme a pomačkáme. Připravíme kvásek z mléka hladké mouky a droždí, nezapomeneme na cukr. Kvásek necháme chvíli odstát, a pak přidáme do rozmčkaných brambor se škvarkama. Pečlivě promísíme, necháme nakynout a hotové těsto vyválíme do plátu o síle cca 1 cm – z něj pak vykrajujeme tvořítkem nebo třeba plechovým hrníčkem s ostrým okrajem jednotlivé placky.
Ty pak dáváme na sádlem vymazaný pečící plech – myslíme na to, že placky pečením nabydou – a pečeme při teplotě 150 stupňů. Aby brambrové placky se škvarkama chytyl krásnou zlatou barvu, nekolikrát je pomažeme při pečení rozmíchaným vajíčkem.