Vepřové koleno je po vepřové hlavě asi nejčastěji používaným masem na ovar na každé domácí zabijačce. Díky své popularitě a snadné dostupnosti surovin i v běžném řeznictví je ovarové koleno velmi oblíbené i jako běžné jídlo, které si můžete doma udělat k obědu, i když zrovna nezabíjíte.
Co budeme na ovarové koleno potřebovat?
- vepřové koleno s kostí, ideálně i s kůží. Obvyklá hmotnost kolene, které běžné koupíte, se pohybuje mezi 1,5-3 kg
- tři velké cibule
- sůl a pepř
- bobkový list a nové koření ( celé)
- plnotučná hořčice
- křen
Recept
- vepřové koleno pečlivě očistíme od zbytků krve a chlupů prasete ( pokud se nám povedlo sehnat koleno i s kůží)
- vodu v dostatečně velkém hrnci přivedeme do varu
- vepřové koleno opatrně potopíme do hrnce, osolíme ( 50g soli na 1 kg kolene)
- opepříme, přidáme bobkový list, a na kolečka nakrájenou cibuli
- pomalu dusíme na mírné plameni 1,5-2,5 hodiny podle velikosti kolene
- maso musí jít volně od kosti, ovarové koleno obvykle vykostíme, můžeme lehce pokapat vzniklým vývarem
- ovarový vývar samozřejmě nevyléváme, a použijeme na ovarovou polévku s kroupami
- na talíř dáváme společně s čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a chlebem
- doma můžeme použít klasický papinův hrnec, a ušetřit tak čas při vaření kolene