Nepoužít vývar, která vznikne při vaření ovarového masa, by byl neodpustitelný hřích. Je jasném že při zabijačce se zužitkuje úplně všechno, co jen jde – takže ani ovarový vývar nebude vyjímkou. Mimo přidávání vývarů do jitrnic a jelit ho většinu můžeme využít buď do zabijačkové polévky, nebo přímo do ovarové polévky s kroupami
Ovarová polévka – ingredience
- litr ovarového vývaru
- dvě velké mrkve, kořenovou petržel nakrájené na kostičky
- jednu velkou cibuli
- 20 deka vařených krup
- pepř, česnek a sůl
- majoránku a nové koření
Recept na ovarovou polévku
- ovarový vývar necháme zlehka vychladnout a stáhneme z hladiny vrstvu tuku. Ovarová polévka by jinak byla dost tučná, a ne každému by chutnala. Pokud je třeba vývar z ovarového kolene, obyvkle toto riziko nehrozí
- pak přidáme nakrájenou zeleninu, a na drobno krájenou cibuli, a nové koření
- zvolna vaříme na mírném plameni asi 15 minut
- pak přidáme kroupy, dobře promícháme, aby se nám kroupy neslepily k sobě
- přidáme na jemno utřený česnek, osolíme a podle chuti opepříme
- při podávání použijeme i majoránku