V Čechách tomu říkáme vepřové výpečky, na Moravě moravský vrabec. Prakticky ale stále hovoříme o tom samém jídle, jen krajově trochu odlišném receptu. Základem je vepřový bůček , někdy vepřová plec – to podle tučnosti masa, a dále pak běžné zabijačkové suroviny. NA rozdíl od chleba jako přílohy ale na Moravě dávají přednost bramborovému knedlíku.
Ingredience na moravského vrabce
- kilo libovějšího bůčku ( v případě příliš tučného masa doplníme vepřovou plecí)
- na kilo masa 3 středně velké cibule
- česnek
- sůl , kmín a pepř
Recept
Na kostky veliké asi 4x4cm pokrájíme vepřový bůček, který případně doplníme masem z vepřové plece. V misce rozetřeme česnek se solí, a kostky masa – budoucí moravské vrabce – jím potřeme. Do pekáče dáme na kolečka pokrájenou cibuli , zasypeme nakrájeným masem, posypeme kmínem a podlijeme vodou. Pečeme asi hodinu na 150 stupňů, vrabce podléváme , nenecháme je v žádném případě připálit, vrabce proto opravdu pravidelně podléváme, a mícháme.
Pokud se Vám zdá bůček příliš tučný, můžete moravské vrabce upéct i z vepřové plece, která je přeci jen libovější. Jen při pečení musíme více podlévat maso, pustí přeci jen méně tuku než prorostlý vepřový bůček.