Na hrubá jelítka potřebujeme
3,5 kg vepřové hlavy, 0,5kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřového srdce, 1kg vepřových laloků, 0,5 kg vepřového ořezu, 1,25 litru vepřové krve, 0,5 litru tučného vývaru z masa, 1,5 kg žemle, 50 g cibule. K ochucení 1kg jelítek pak potřebujeme 30 g soli, 1,5 g pepře, 1g majoránky, 0,5 g kmínu
Postup
Napřed dáme ovařit očištěnou hlavu, laloky a srdce, o něco později přidáme vepřový ořez a vše uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme kůže. Uvařenou hlavu odkostíme a zbavíme chrupavčitých částí. Maso z hlavy a laloky nakrájíme na kostičky. Vařené kůže a srdce jemně umeleme. Pokrájené žemle přelijeme krví, promícháme a necháme nasáknout. pak přidáme nakrájené maso z hlavy, laloky, umleté kůže a srdce, osmaženou cibuli, sůl a koření. Přilijeme procezený tučný vývar. Vše dobře promícháme, a je li třeba, ještě dochutíme. Prejt narážíme do připravených tlustých vepřových střev, konce zašpejlujeme a vaříme při teplotě 85-90 stupňů asi 30 minut a občas opatrně zamícháme, abychom jelítek nepotrhali. Odvařená jelita pak opláchneme ve studené vodě, a rozložíme k vychladnutí.