Na domácí jelítka budeme potřebovat
- 2,5 kg krup
- 0,7 kg škvarků
- 1,5 kg vepřového boku
- 2,5 kg vepřových laloků
- 2 kg vepřových plic
- 1 litr vepřové krve
- 0,3 kg cibule
- vepřové sádlo
- Na 1 kg jelítek pak potřebujeme 30g soli, 20g třeného česneku, 1,5 gramu pepře, 1g majoránky, 0,5 g nového koření a kmínu
Recept
Dobře vyprané kroupy uvaříme do měkka, propláchneme a necháme okapat. Druhý den je přelijeme procezenou krví, dobře promícháme a necháme ustát, aby dostatečně nasákly. Uvařený vepřový bůček a laloky necháme vychladnout, bůček vykostíme a zbavíme chrupavek a pak společně s laloky nakrájíme a s plícemi umeleme. Do krví obarvených krup přidáme na kostičky nakrájený bůček, laloky mleté plíce, škvarky, osmaženou cibulku, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Podle Potřeby ještě dochutíme.
Prejt do jelit narážíme do tlustých vepřových střev a vkládáme asi na 40 minut do 90 stupňů teplé vody. vařená jelítka opláchneme ve studené vodě, a rozložíme k vychladnutí.