Na zdobení paštik, vajec masa a dalších jídel běžně používáme aspik ( chcete li rosol). Nejobvyklejší je jeho výroba z potravinářské želatiny, ale nejlepší a jediný pravý domácí aspik se má připravovat ze zabijačkových surovin – vepřových nožiček, kolen nebo oušek . Pokud tedy všechny nespotřebujeme na domácí ovar, jejich využití je možné právě pro domácí aspik.
Na domácí aspik potřebujeme
- 4 kila vepřových kůží zbavených tuku
- 200 g zeleniny ( mrkev, kořenová petržel, celer)
- 2 velké cibule
- 20 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- bobkový list a tymián
- čtvrt litru octa ( tady opatrně, každý má chuť kyselosti někde jinde)
- 3 vajíčka ( resp. bílek z vajíčka)
Recept
- vepřové kůže nakrájíme asi na 5cm velké kousky a povaříme asi 15 minut v neosolené vodě
- pak vodu vylijeme, a kůže důkladně propereme ve studené vodě
- pak přidáme 4-5 litrů vody a vaříme velmi zvolna asi 3 hodiny
- přidáme kožení a kořenovou zeleninu
- vaříme další 2 hodiny
- pak vývar sedíme a necháme vychladnout
- odstraníme tukový škraloup ze studeného vývaru a znovu mírně zahřejeme
- vmícháme bílek za stálého míchání a necháme asi 10 minut na 80-90 stupňů prohřát
- scedíme a dáme vychladnout asi na 2 hodiny