Na tmavou domácí tlačenku potřebujeme
- 2,5kg vepřové hlavy
- 1kg vepřových kolen
- 0,7 kg vepřových nožiček
- 0,5 kg vepřového výřezu
- 0,3 kg vepřové kůže
- 0,5 litru vepřové krve
- 0,5 kg tučného vývaru z masa.
- Na 1 kg tlačenky pak potřebujeme 25g soli, 2g pepře, 0,2 g majoránky
- 0,5g nového koření, 6g třeného česneku
Postup
Očištěnou hlavu a kolena předvaříme , pak přidáme vše a uvaříme do poloměkka. Zvlášť do měkka uvaříme nožičky a kůže, vykostěnou vepřovou hlavu a kolena společně s výřezem nakrájíme na kostičky, tučnější maso na drobnější. Maso z nožiček a kůže umeleme na masovém strojku. Do připravené nádoby vložíme nakrájené maso a umleté kůže, promícháme, a přidáme procezený tučný vývar a vepřovou krev, osolíme, okořeníme a vše dobře promícháme.
Tlačenky plníme do připravených obalů, dobře zavážeme a vaříme ve vodě teplé asi 85 stupňů cca 2 hodiny. Je li tlačenka vařená, nesmí z ní po píchnutí dřevěnou špejlí téci krvavě zbarvená šťáva. Vařené tlačenky opláchneme studenou vodou a necháme pomalu vychladnout, aby se nesrazily.