Na 5 kg slezské tlačenky potřebujeme
- 2,5 kg vepřového plecka
- 1,5 kg vepřového boku , pokud možno libového
- 0,7 kg vepřových jater
- 0,3 kg vepřové kůže
- 0,1 kg cibule, cibule a sádlo
- jako koření na 1kg slezské tlačenky pak 25g soli, 2g pepře,
0,3g zázvoru, 0,3g kmínu a 0,1 g hřebíčku
Postup
Vepřové plecko nebo ramínko a vepřový bůček uvaříme tak, aby maso zůstalo tužší. Maso vykostíme a nakrájíme na drobné kostičky. Kůže uvaříme do měkka a umeleme se syrovými vepřovými játry a do zlatova osmaženou cibulkou.
V nádobě promícháme nakrájené maso, umleté kůže, játra, osmaženou cibulku, sůl i koření a naplníme do připravených sáčků na tlačenku. Tlačenky propícháme a vaříme ve vodě asi 75 stupňů teplé 2,5 hodiny.
Vařené tlačenky pak opláchneme a necháme pozvolna vychladnout. Vychladlé tlačenky druhý den zavěsíme do studené udírny, a studeným, asi 20 stupňů teplým kouřem udíme do hnědo zlaté barvy. Dbáme na nízkou teploty udírny i kouře.