Na výrobu masové tlačenky budeme potřebovat
(která se obvykle dělá libovější)
- 2kg vepřové hlavy
- 2kg vepřových kolen
- vepřových jazyk
- 1kg vepřové plece
- dvě velké cibule
- masový vývar ( použijeme z ovaru)
- sůl, pepř
- majoránku a bobkový list
- případně paštikové koření
- drcený česnek
Postup
Dobře povařené maso z vepřové hlavy a kolen obereme, a spolu s masem z jazyka nakrájíme na kostky cca 3×3 cm. Jazyk nezapomeneme stáhnout z kůže, byl by pak v tlačence velmi tuhý.
Protože domácí masová tlačenka bývá obvykle libovější než běžná zabijačková, vybíráme kousky libového a dáváme jim přednost před tučnějším masem.
Do pokrájeného masa pak přidáme nakrájenou cibuli, a utřený česnek, a směs dochutíme. Naplním,e do připravených obalů, dobře zavážeme a vaříme dále dvě hodiny na 95 stupňů. Voda by měla být vařicí,nikoli však vroucí.