Na 5 kg bůčkové tlačenky budeme potřebovat
- 3,5 kg vepřového boku
- 1kg vepřového ořezu
- 0,5 kg vepřových kůží
- 0,5 litru vepřové krve
- 0,5 litru vývaru z masa
- 50g cibule
- 30g soli, 2g pepře, 0,5g nového koření
- 0,2 g majoránky, třený česnek – to vše na 1 kg váhy tlačenky
Postup
Do poloměkka uvařený vepřový bok a vepřový ořez necháme vychladnout, pak bůček vykostíme a i s ořezem nakrájíme na kostky. Do měkka vařené vepřové kůže umeleme na jemno, smícháme s pokrájeným masem, vývarem i procezenou krví, přidáme strouhanou cibuli, osolíme, okořeníme a dobře promícháme, pak plníme do připravených obalů. Tlačenky pak vaříme 2-3 hodiny ve vodě teplé asi 90 stupňů, uvařené je opláchneme a necháme zvolna vychladnout.