Pražská šunka

Prvorepublikovou lahůdku – pražskou šunku – nemusíte draze kupovat v lahůdkářství. Pokud tedy máte chuť, vyzkoušejte si pražskou šunku udělat sami doma. Není to vůbec složité.

Ingredience

  • vepřové kýty , ideálně z mladého prasete. Klasikou je přeštické prase, důležité je však spíše stáří zvířete než jeho druh
  • sůl a rychlosůl
  • na kilo masa 10 g jalovce

Recept na pražskou šunku

  • vepřové kýty zarovnáme a odřežeme přebytečný tuk. Šunka jako taková není jen chuťová záležitost, ale i estetika. Proto nezapomeňte, že taková pražská šunka z kostí musí nejen dobře chutnat, ale i vypadat , a dejte si tedy při její úpravě záležet
  • připravíme nálev – na 3 kg masa použijeme půl kila soli a 30 g rychlosoli.
  • podle váhy masa pak přidáme 10g jalovcových kuliček na kilo čisté váhy masa
  • naložíme tak, aby celé kýty šunky byly bezpečně ponořeny, a necháme v chladu 3 týdny stát
  • pak šunku omyjeme , osušíme a dáme do udírny
  • udíme pak vlažným kouřem den až dva dny (možno i přerušovaně) nad bukovým nebo švestkovým dřevem
  • barva šunky by měla být tmavá, do hněda nebo hnědo žluta

Napsat komentář