Prvorepublikovou lahůdku – pražskou šunku – nemusíte draze kupovat v lahůdkářství. Pokud tedy máte chuť, vyzkoušejte si pražskou šunku udělat sami doma. Není to vůbec složité.
Ingredience
- vepřové kýty , ideálně z mladého prasete. Klasikou je přeštické prase, důležité je však spíše stáří zvířete než jeho druh
- sůl a rychlosůl
- na kilo masa 10 g jalovce
Recept na pražskou šunku
- vepřové kýty zarovnáme a odřežeme přebytečný tuk. Šunka jako taková není jen chuťová záležitost, ale i estetika. Proto nezapomeňte, že taková pražská šunka z kostí musí nejen dobře chutnat, ale i vypadat , a dejte si tedy při její úpravě záležet
- připravíme nálev – na 3 kg masa použijeme půl kila soli a 30 g rychlosoli.
- podle váhy masa pak přidáme 10g jalovcových kuliček na kilo čisté váhy masa
- naložíme tak, aby celé kýty šunky byly bezpečně ponořeny, a necháme v chladu 3 týdny stát
- pak šunku omyjeme , osušíme a dáme do udírny
- udíme pak vlažným kouřem den až dva dny (možno i přerušovaně) nad bukovým nebo švestkovým dřevem
- barva šunky by měla být tmavá, do hněda nebo hnědo žluta