Na výrobu venkovského salámu potřebujeme 2,5kg libového hovězího masa, 1,7 kg tučnějšího vepřového ořezu bez kůže, 03 kg vepřové kůže, 0,5 kg vepřového sádla, 60g polohrubé mouky, 0,5 l vody, na 1kg salámu pak 30g soli, 2g pepře, umělá salámová střeva o průměru 40-45mm
Příprava venkovského salámu
Nasolené a proloželé hovězí maso umeleme na jemno a rozmixujeme s částí vody, ve které rozmícháme koření s moukou. Nasolené a proleželé vepřové kůže a tučnější ořez umeleme na jemno a přidáme k rozmixovanému a okořeněnému hovězímu masu a vše dobře promícháme. Během míchání přilijeme zbylou část vody a nakonec přidáme na drobné kostičky nakrájené sádlo. Narážíme do cutisinových obalů a děláme salámy asi 40cm dlouhé, na konci zavázané a zakončené očkem, které pak umožní snadné zavěšení do udírny. Po zaschnutí salámu ho dáme udit do vyhřáté udírny, udíme do zlatohnědé barvy a pak odvaříme ve vodě 72-75 stupňů teplé po dobu 35-40 minut.