Paprikový salám je jedním z trvanlivých druhů salámů, které se běžně dělají po zabijačce.
Umožňuje zpracovat i mastnější , tučnější a chuťově méně výrazné druhy masa, které bychom jinak užili obtížně nebo jen jedním způsobem.
Trvanlivost tohoto salámu je dosažena kombinací uzení a následného dlouhého sušení salámu
Ingredience na paprikový salám
- čtvrt kila nasoleného hovězího ( ideálně zadního)
- půl kila vepřového bůčku
- čtvrt kila vepřového výřezu
- na kilo masa 3 g pepře ( ideálně zelený celý)
5 g sladké a 5g pálivé papriky
5 g kmínu - paličku česneku ( přidává se podle chuti)
- sůl
- vepřová střívka
Recept
- nasolené hovězí maso umeleme nebo nasekáme v kutr, mlýnku nebo silném mixéru
- přidáme koření a doplníme vodou tak, abychom vypracovali jemnou hovězí spojku
- vepřové buď nasekáme, nebo nakrájíme, na kostky asi 1cm velké
- vepřové vmícháme do hovězí spojky ( ideální je nechat jí stát přes noc)
- narážíme do vepřových střev
- krátce, asi hodinu, ovaříme v 80 stupňů teplé vodě
- udíme ve studeném kouři, velmi dlouho – 2-3 dny
- následně pak necháme v suché a temné místnosti vyschnout – nejméně 30 dnů