Na výrobu pálivého salámu budeme potřebovat 1,4 kg předního libového hovězího masa, 1,4 kg zadního hovězího masa, 2,2 kg vepřového boku bez kůže, 0,3l vody, na 1kg salámu pak 28g soli, 6g sladké papriky, 4g pálivé papriky, 1,5g třeného česneku, 1g muškátového oříšku, umělá střeva o průměru 55mm
Příprava pálivého salámu
Nasolené a proleželé přední hovězí maso umeleme na masovém strojku s otvory asi2-3mm velkými,přidáme vodu, koření, třený česnek a dobře promícháme. Nasolené a proleželé hovězí zadní maso a vepřové boky umeleme přes desku s otvory 5mm. K masu umletému na hrubo přidáme okořeněné , jemně umleté přední hovězí maso a vše společně dobře promícháme. Zamíchanou směs narážíme do připravených obalů, a děláme salámy o hmotnosti 600-700 g. Konce střev dobře zavážeme a nakonec uděláme očko , abychom mohly salám zavěsit do udírny. Salámy udíme v předem vyhřáté udírně do zlatohnědé barvy, po vyuzení dováříme při teplotě vody 72-75 stupňů po dobu 1-2 hodin. vychladlé salámy pak ještě dáme zpět do udírny, a udíme studeným kouřem asi 8 dnů.