Tento druh měkkého salámu řadíme spíše ke specialitám, a díky krátké trvanlivosti není jeho výroba na zabijačce příliš častá. Svým složením má blíže k čajovce než k salámům, a jedná se spíš o chuťovku.
Ingredience na métský salám
- kilo hovězího zadního
- kilo předního hovězího
- kilo tučného vepřového laloku
- kilo tučného bůčku bez kosti
- kilo uzeného bůčku nebo uzené slaniny
- na kilo masa pak 25 g soli
- 3 g cukru
- stroužek česneku
- 4 g pepře
- 5 g sladké papriky
- vepřová střeva
Recept
- veškeré hovězí maso pomeleme nebo rozsekáme na jemnou hmotu mixérem
- přidáme koření a případně doplníme trochu vody, směs musí být jemná a velmi měkká
- takto připravenou hovězí spojku dáme přes noc do lednice
- druhý den si nakrájíme asi na 2cm kostky vepřový lalok, bůček nebo slaninu
- promícháme s připravenou hovězí spojkou
- plníme do střev v délce asi 30 cm
- velmi dobře zavážeme konce
- udíme v teplém kouři nejméně 2 dni
- po vyuzení necháme vychladnout a dále skladujeme v lednici
- na rozdíl od domácích klobás métský salám se rychle kazí, na uzení se v tomto případě není možné spolehnout