Na výrobu debrecínského salámu potřebujeme 1,3kg předního hovězího masa, 1,2kg vepřové plece bez kůže, 2,5kg vepřového boku bez kůže, 0,2 l vody, 25g soli, 5g sladké papriky, 0,25 g majoránky, 2,5g pepře, umělá střeva o průměru 50mm.
Příprava debrecínského salámu
Přední hovězí maso nakrájíme na kostky 1,5×1,5cm, přidáme část solicí směsi, promícháme, umačkáme, a dáme na 2 dny proležet do chladničky. Zvlášť nakrájíme vepřové plecko a boky, promícháme se zbytkem solicí směsi a necháme tak 2 dny proležet. proleželé hovězí maso umeleme na masovém strojku přes desku s otvory 2mm, potom odebereme 0,8kg umletého masa a rozmixujeme v mixéru za postupného přilévání vody v dobře pojivou spojku. K vymíchané spojce přidáme mleté hovězí maso, koření rozmíchané ve vodě a kostky proleželého vepřového masa, a velmi důkladně promícháme. zamíchanou směs pak plníme do připravených obalů, a děláme salámy dlouhé 40-45cm, které zavážeme, zavěsíme do vyhřáté udírny , kde je udíme do zlatohněda. vyuzené salámy dovaříme ve vodě teplé asi 75 stupňů, po dobu asi 2 hodin. Po odvaření necháme oschnout a doudíme studeným kouřem do 20 stupňů asi 8-10 dnů.