Na kilo Valašské klobásy budeme potřebovat
- půl kila čerstvé libové plece bez kůže
- půl kila čerstvého vepřového boku
- 50 ml netučného hovězího vývaru
- 25 g rychlosoli
- 3g mletého pepře
- 1g mletého kmínu
- 1g mletého nového koření
- 0,25 g majoránky
- 10g utřeného česneku
- vepřová střeva
Postup
Vepřovou libovou plec a vykostěný bok bez kůže nakrájíme asi na 1,5cm velké kostky, přidáme rychlosůl a promícháme. Vložíme do nádoby a necháme 24 hodin proležet. V den výroby umeleme na jemno kůže z vepřových boků, k proleželému masu přidáme vlažný hovězí vývar, ve kterém jsme rozmíchali koření a na jemno umleté kůže, vše pak pečlivě promícháme. Po naražení do střev děláme klobásy asi 1/4 kila těžké, přetočené a na konci zaštípnuté v páru. Udíme do tmavohnědé barvy, při 50 stupních asi jeden den.